Erişilebilirlik

Rumsfeld'in Tartışmalı Konuşması


Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in önceki gün yaptığı bir konuşma tartışmaya yol açtı. Bakanlık, Rumsfeld’in sözlerinin basın yayın organları tarafından çarptırıldığını ileri sürerken, toplantıyı izleyen gazeteciler suçlamayı reddediyor.

Donald Rumsfeld, Salı günü askeri bir dernekte yaptığı konuşmada, son yıllarda terörizme karşı verilen mücadeleyi Birinci ve İkinci Dünya Savaşları arasındaki döneme benzetti. Bakan, o zamanlar Batı demokrasilerine şüphe ve güvensizliğin hüküm sürdüğünü söyledi ve yayılmaya başlayan faşizm ve nazizmle ilgili uyarılarda bulunan aydınların ciddiye alınmadığını, kendileriyle alay edildiğini ileri sürdü. Amerika’nın yeni bir tür faşizmle karşı karşıya bulunduğu savunan Rumsfeld, 1930’larda olduğu gibi yeni faşizme de ödün verilemeyeceğini, siyasi sürece kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Amerika Savunma Bakanı düşmanın ciddi, acımasız ve amansız olduğunu ancak bu gerçeği hâlâ göremeyen ya da görmek istemeyen çevreler bulunduğunu öne sürdü. Bakan “Bazı çevreler giderek artan tehditlere karşı birleşmek yerine ülkeyi bölmeye çalışıyorlar!” dedi.

Konuşmasında Uluslararası Af Örgütü’nü eleştiren ve basın yayın organlarını Irak’taki kötü haberlere odaklanmakla suçlayan Rumsfeld, bunun kamuoyunun savaşa ve dolayısıyla terörizmle mücadeleye desteğini azaltacağını ileri sürdü.

Rumsfeld “Herhangi bir mücadele ya da uzun savaşta -haklı mıyız haksız mı?- yanlış mı yaptık doğru mu? - gibi afaki sorular sorulması özgür ulusları zayıflatır, varlıklarını tehlikeye düşürür.” dedi.

Toplantıyı izleyen basın mensuplarından Associated Press muhabiri Robert Burns, konuşmayla ilgili haberinde, Rumsfeld’in Bush yönetiminin Irak ve terörizmle mücadele politikasını eleştirenleri teröristlere ödün vermekle suçladığını yazdı. Haberin daha sonra yayınlanan ikinci şeklinde “Bush yönetimini eleştirenler” sözlerinin çıkarıldığı, yerine Rumsfeld’in “birçoklarının tarihten ders almadığını” söylediği belirtiliyor. Savunma Bakanlığı sözcüsü Associated Press muhabirini kınadı, Bakanın teröristlere ödün vermekle ilgili sözlerinin Bush yönetimini eleştirenleri hedef almadığını ileri sürdü. Sözcü Associated Press ajansından haberi düzeltmesini istedi.

Ajans ise, yanlış anlama sözkonusu olmadığını ve haberde değişiklik yapılmayacağını açıklamakla yetindi. Associated Press’in haberini yayınlayan New York Times, Washington Post, USA Today gazeteleri ve CNN televizyonu da Rumsfeld’in sözlerinin Bush yönetimini eleştirenleri hedef aldığı görüşünde.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak savaşının kendi başına değil terörizmle küresel mücadele çerçevesinde değerlendirilmesinde ısrar ediyor. Başta Demokrat Partili Kongre üyeleri olmak üzere birçok kişi ise Irak’ın bu hale gelmesinden Bakanı sorumlu tutuyor ve istifasını istiyor.

XS
SM
MD
LG