Erişilebilirlik

Iraklı Kürt Sözcü Türkiye'deki Saldırıları Kınadı


Iraklı Kürt Peşmergeler Türkiye’de üç kişinin ölümüne yol açan terörist bombalama olaylarını kınadı. Ancak Peşmergeler’in sözcüsü Amerika’nın PKK ile mücadele alanında özel bir temsilci atamasının Kürt isyancıların Türkiye ve Irak için yarattığı tehdidi ortadan kaldıramayacağını belirtti.

Türkiye’de üç kişinin ölümüne 30’a yakın kişinin de yaralanmasına yol açan saldırıları Kürdistan Özgürlük Şahinleri adlı, yasa dışı PKK ile bağlantılı bir Kürt militan grup üstlendi.

Türkiye ve Irak’ta artan PKK saldırılarına bir karşılık olarak, Amerika emekli Hava Orgenerali Joseph Ralston’u, Kürt terörist tehdidini ortadan kaldırma göreviyle özel temsilci olarak görevlendirdi.

Dışişleri Bakanlığı Ralston’un, Amerika’nın terörle mücadele çalışmalarıyla Irak ve Türkiye’nin faaliyetleri arasında koordinasyon sağlayacağını açıkladı. Ancak, Saddam Hüseyin’in devrilmesi sırasında Amerika’yla işbirliği yapan Peşmergeler’in sözcüsü Amerikalı temsilcinin atanması hakkındaki şüphelerini ifade etti. Sözcü Muhammet Gazi, General Ralston’un sorunun köklerine inemeyeceğini belirtirken, şöyle konuştu:

“Bunun iyi bir çözüm olduğundan şüphe ederim. Çünkü bölgedeki PKK’ya karşı askeri çözümün iyi bir sonuç vereceğini sanmıyorum. Bize göre iyi bir çözüm, tüm tarafların katılacağı diplomatik bir çözümdür.”

Peşmerge sözcüsü Türkiye’deki son terör saldırılarını da kınadı. Sözcü ayrıca Türk ordusunun Irak’taki PKK ile diğer terör gruplarını ortadan kaldırmak için tek yanlı bir askeri harekat düzenlemesinden de kaygı duyduğunu ifade etti. Muhammet Gazi militan gruplara halk desteğini ortadan kaldırmanın en iyi yolunun, Türkiye ile bölgedeki diğer ülkelerin Kürt azınlıkların yasal kaygılarına cevap vermek olacağını da öne sürdü.

XS
SM
MD
LG