Erişilebilirlik

28 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Lübnan’a gönderilecek Birleşmiş Milletler Barış Gücü ile ilgili tartışmaları değerlendiren New York Times gazetesi, barış gücünün asıl görevinin Hizbullah’ı silahsızlandırmak değil, İsrail’e saldırmasını önlemek olacağını vurguluyor. Gazete, barış gücünün başarısının büyük ülkelerin sağlayacağı desteğe bağlı olduğunun da altını çiziyor:

“Güçlü bir orduya sahip olup da kendi askerlerini göndermek isteyen çok az zengin ülke var. Eğer Birleşmiş Milletler’deki büyük güçler barışı korumak istiyorlarsa cepheye daha fazla asker göndermeleri gerekiyor. Bu ülkelerin sadece Lübnan değil Darfur için de hazırlanmaları şarttır”

Christian Science Monitor gazetesi de Afganistan ve Irak’tan sonra Lübnan’ın son beş yıl içinde savaş gören üçüncü Müslüman ülke olduğunu belirtiyor. Barış gücü ve yardım gönderilmesi konusunda yavaş hareket edildiğini kaydeden gazete, gecikmenin Hizbullah’a yaradığı uyarısında bulunuyor:

“Hizbullah’ın Güney Lübnan’ı İsrail’e saldırı için kullanmamasını sağlamanın yolu Lübnan’la Birleşmiş milletler arasında güven sağlamaktan; yabancı askerlerin ve yardımın bir an önce gönderilmesinden geçiyor. Suriye de, Lübnan’ı denetimi altında tutmaya çalışmaktan ve İsrail’le olan toprak anlaşmazlığı nedeniyle Hizbullah’ı kullanmaktan vazgeçmeye zorlanmalıdır. Ortadoğu’da barış yolunda bir adım daha atmak için uluslar arası topluluk Lübnan’ın yeniden inşası görevini ihmal etmemelidir.”

Boston Globe gazetesi, Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref’in medeni kanunda yapmaya çalıştığı bazı değişikliklerin ülkedeki İslamcı gruplar tarafından ülkeyi laikleştirme girişimi olarak algılandığını yazıyor. Gazete, özellikle kadın hakları konusunda yetersiz de olsa bir gelişme öngören değişikliğin, sadece Müerref’le muhalefet arasında değil İslamiyet’le Batı arasında da gerginliğe yol açtığını ifade ediyor:

“Bir çok geleneksel toplum, insan haklarının geliştirilmesini ‘Batının kültür emperyalizmi’ olarak görüyor. Bu kültürel çatışmalar da genellikle kadın hakları konusunda odaklanıyor. Bu konuda Pakistan tek örnek değil. Namus cinayetleri, kadınların sünnet edilmesi, recmedilmek ve kırbaçlanmak gibi barbarca uygulamalar, dünyanın vazgeçebileceği geleneklerdir.”

Latin Amerika’daki sol hareketleri mercek altına alan Los Angeles Times gazetesi, Brezilya devlet başkanı Lula da Silva’nın iktidara geldikten sonra radikal değil, dengeli politikalar uyguladığını belirterek, solu tek bir bütün olarak görmemek gerektiğini savunuyor. Gazete, Silva’nın Venezuela devlet başkanı Hugo Chavez’in aksine sağ politikalar uyguladığını ve başarılı olduğunu öne sürüyor:

“Brezilya, Güney Amerika nüfusunun yarısını barındırıyor ve bölgede de ağırlığını hissettirmelidir. Yaklaşan seçimde, Silva eğer yeniden seçilirse, bu konuda Chavez’in yerine bölgede öne çıkmasını görmek çok hoş olur.”

XS
SM
MD
LG