Erişilebilirlik

25 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times Fransa’nın Lübnan’da konuşlandırılacak barış gücü için iki bin asker daha gönderme kararını olumlu ancak yetersiz bir adım olarak yorumluyor.

"Güvenlik Konseyi kararını yazan Fransa’nın bölgeyle olan tarihi bağları nedeniyle de barış gücüne önderlik edeceği düşünülüyordu. Ancak şu anda İtalya bu konuda daha öne çıkmış görünüyor. Her halükarda, bugün toplanacak olan Avrupa Birliği dışişleri bakanları barış gücünün oluşturulması ve konuşlandırılması konusunda, boşa geçirilen zamanı telafi etmelidir. Avrupalılar, Amerika’nın tek yanlı politikalarını eleştirmekten hoşlanıyor ama eğer kendi üstlerine düşeni yapmazlarsa bu eleştirilerin bir anlamı kalmayacak."

New York Times, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’nin İran’ın nükleer programıyla ilgili raporunu, Cumhuriyetçi Partinin ara seçim öncesinde seçmenleri korkutmaya yönelik stratejisinin bir uzantısı olarak yorumluyor. Gazeteye göre, açıklanan raporun bir diğer amacı da Amerikan istihbarat servisleri üzerinde baskı yaratarak İran aleyhinde kışkırtıcı raporlar hazırlamalarını sağlamak.

"Eğer Kongrede çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçi Parti, İran’ın nükleer programıyla ilgili kapsamlı bir değerlendirme istiyorsa, böyle bir broşür yazmak yerine bunu ilgili makamlardan talep etmeliydi. Amerika bir kez daha siyasilerin istihbarat bilgilerini çarpıtmasına ve istihbarat kurumlarını kendi ideolojilerine uygun bilgiler üretmeye zorlamasına tahammül edemez."

Boston Globe İngiltere’de uçaklara yönelik saldırı hazırlığı içindeyken yakalanan grubun yargı sürecini, 11 Eylül saldırılarından bu yana terörün değişen yüzünü anlamak açısından önemli buluyor. Gazete, zanlıların El Kaide ile bağlantısının netleşmediğine de dikkat çekiyor.

"Başkan Bush ve danışmanlarının yaptığı gibi, İslamcı teröristlerden kaynaklanan tehlikeyi yaşamsal bir tehdit olarak göstermek ve bunu bir üçüncü dünya savaşı olarak tanımlamak sadece Güney Veziristan dağlarında saklanan Usame Bin Ladin’in ve diğerlerinin işine yarar."

Christian Science Monitor Katrina Kasırgasının üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatıyor ve Amerika’nın benzer bir felakete ne kadar hazırlıklı olduğunu sorguluyor. Gazete, Katrina felaketinden çıkarılacak derslerin deprem, sel ve terör gibi afetler açısından da önem taşıdığına dikkat çekiyor.

"Minnettarlık, hazırlıklı olmak ve planlama... Elbette Katrina felaketinden bir yıl sonra bütün söylenebilecek şeyler bu sözcüklerle ifade edilemez. Ama bunlar önemli dersler ve New Orleans belediye başkanı gibi felaketi bizzat yaşamış birinin ağzından ifade ediliyor."

XS
SM
MD
LG