Erişilebilirlik

İsrail'e Baskı Yapın Çağrısı


Lübnan Başbakanı, Amerika’yı ülkesine uyguladığı ablukayı kaldırması için İsrail’e baskı yapmaya çağırdı.

Fuat Siniora, Amerika’dan diğer ülkelere de mali ve siyasi desteği arttırmaları için baskı yapmasını istedi.

İsrail, uluslararası barış gücü gelinceye kadar ablukaya devam edeceğini söylüyor.

Öte yandan Güney Lübnan’da bir İsrailli asker bugün mayına basarak, üç Lübnanlı asker de bir bombayı etkisiz hale getirmeye çalışırken öldü.

Af Örgütü: 'İsrail Sivilleri Kasıtlı Olarak Hedef Aldı'

Uluslararası Af Örgütü yayınladığı uzun raporda İsrail kuvvetlerini Lübnan’daki sivil hedefleri kasıtlı olarak vurmakla suçladı.

Örgütün Lübnan ile ilgili bölümüne başkanlık eden Donatella Rovra, Amerika’nın Sesi’ne , İsrail’in sivil halkın zarar göreceğini çok iyi bilmesine rağmen Lübnan’ın altyapı tesislerine saldırdığını açıkladı.

Rovra “İsrail kuvvetleri elektrik santrallerini, su şebekelerini, yolları, köprüleri, bütün bir mahalleyi bombalayıp tahrip etme kararı verdiklerinde elbette bunun sivil halk için nasıl sonuçlar doğuracağını tümüyle farkındaydılar” şeklinde konuştu.

Rovra, Uluslararası Af Örgütünün, hem İsrail hem de Hizbullah’ın eylemleri konusunda tarafsız ve bağımsız bir soruşturma açılmasını istediğini söyledi.

Af Örgütü görevlisi, bu tür saldırılar düzenleyen, bu tür yöntemlere başvuran kişilerin eylemlerinden sorumlu tutulmaları gerektiğini vurguladı.

Af Örgütünün raporuna yanıt veren İsrail hükümet sözcüsü Orly Gil ise sivil halkın kasten hedef alınmadığını bildirdi. Sözcü, İsrail’in kuzeyindeki köy ve kentleri Hizbullah’ın roket saldırılarından korumayı amaçladığını savundu.

Af Örgütü görevlisi Donatella Rovra ise İsrail gibi Hizbulah’ın saldırılarını da kınadıklarını hatırlattı.

Rovra “Hizbulah konusundaki görüşümüz son derece açıktır. Kullandıkları Katyuşa roketleri, hedef gözetmeksizin atılabilen tipte roketlerdir. Bu yüzden yasadışıdırlar. Bu yüzden Hizbullah’ın İsrail kent ve köylerine attığı her roket yasadışıdır” şeklinde konuştu.

Lübnan’da ateşkes geçen hafta yürürlüğe girdi. Ancak BM bir uluslararası barış gücü oluşturmaya çalışırken İsrail askerleri, sayıları azalmakla birlikte Lübnan’ın güneyinde kalmaya devam ediyor.

XS
SM
MD
LG