Erişilebilirlik

Ateşkese Zarar Veriliyor


Birleşmiş Milletler’in Ortadoğu özel temsilcisi, İsrail’in Beka vadisine düzenlediği saldırının ve Lübnan’a halen uyguladığı ablukanın ateşkese zarar verdiğini söyledi.

Terje Roed-Larsen, ateşkesin çok hassas olduğunu vurguladı her an kontrolden çıkarak yeni şiddet olaylarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Dün Lübnan’ı ziyaret eden Birleşmiş Milletler yetkilisi, bugün İsrail’de görüşmeler yapıyor.

İsrail hükümeti, Cumartesi günü Bekaa vadisine yapılan saldırının meşru müdafaa olduğunu ve operasyonunun Hizbullah’ın yeniden silahlanmasını önlemeyi amaçladığını savunmuştu.

İsrail, Lübnan’a uygulanan ablukanın da aynı amaca hizmet ettiğini ileri sürüyor.

İsrail'le Diplomatik İlişki Şart

Başbakan Ehud Olmert, İsrail’le diplomatik ilişkiye sahip olmayan ülkelerin, Lübnan’a gönderilecek barış gücüne katılmaması gerektiğini söyledi.

Lübnan barış gücüne asker vermeyi öneren Müslüman ülkelerden Bangladeş, Malezya ve Endonezya’nın, İsrail’le diplomatik ilişkisi bulunmuyor.

Başbakan Olmert, dün İtalya Başbakanı Romano Prodi ile bir telefon görüşmesi yaptı. İtalya, Lübnan barış gücüne üç bin askerle katılmaya hazırlanıyor.

Lübnan’ın güneyine gönderilecek 15 bin kişilik barış gücünün yanı sıra, Lübnan hükümeti de bölgeye 15 bin asker sevk ediyor.

Arap Birliği Lübnan'ı Görüşüyor

Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa, Arap ülkelerinin, aralarındaki anlaşmazlıkları bir yana iterek, Lübnan konusunda işbirliği yapacağından umutlu olduğunu söyledi.

Birliğin, Kahire’deki toplantısında konuşan Musa, Lübnan’daki durumun tehlikeleri konusunda üyelerin tek bir ağızdan konuştuğunu bildirdi.

Ancak bakanlar Lübnan’ın yeniden imarı konusundaki bir plan üzerinde anlaşamadı. İsrail bombardımanı Lübnan’da üç milyar doların üzerinde hasara yol açtığı tahmin ediliyor.

Kuveyt bu zararın onarımı için 800, Suudi Arabistan 500 milyon dolarlık yardım önerdi.

Hizbullah İngiliz Yapımı Gece Görüş Gözlüğü Kullanıyor

İngiltere, Hizbullah militanlarının İngiliz yapımı “gece görüş gözlükleri” kullandığı iddiasıyla ilgili olarak soruşturma başlattı.

İsrail hükümeti, Hizbullah’a ait bir sığınakta İngiliz yapımı gece görüş gözlükleri bulunduğunu açıklamıştı.

İngiliz hükümeti, söz konusu gözlüklerin nasıl Hizbullah’ın eline geçtiğini araştırıyor.

Times gazetesi, gözlükleri Hizbullah örgütüne İran’ın vermiş olabileceğini yazdı. 2003 yılında İngiltere uyuşturucu kaçakçılarıyla mücadele edebilmesi için İran’a 250 adet gece görüş gözlüğü göndermişti.

İngiliz yetkililer, haberle ilgili olarak yorumda bulunmadı.

Gül Suriye'ye Gidiyor

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, yarın Suriye’ye gidiyor.

Bölgedeki duruma ilişkin temaslarda bulunacak olan Gül, Suriye Devlet Başkanı Başir Esad ve Dışişleri Bakanı Walid el Mualim ile görüşecek.

XS
SM
MD
LG