Erişilebilirlik

Lityum-İyon Pillerde 'Yanma' Tehlikesi


Dünyanın önde gelen bilgisayar firmalarından Dell, dizüstü bilgisayarlarındaki bataryaların aşırı derecede ısınarak alev alması üzerine, dört milyondan fazla ürünü geri çekiyor. Ancak bu tarz şarj edilebilir piller, dizüstü bilgisayarlar dışında çok sayıda elektronik alette kullanılıyor. Bu da ister istemez, bu aletlerin güvenliği konusunda kaygılara yol açıyor.

Şarj edilebilir lityum-iyon bataryalar, cep telefonu, MP3 çalar ve dijital kamera ve fotoğraf makinesi gibi milyarlarca portatif elektronik cihazı besliyor. Lityum-iyon batarya, diğer şarj edilebilir pillere göre daha dayanıklı. Tüketici Raporu dergisi elektronik ürünler editörü Paul Reynolds, bir dizüstü bilgisayarın, tek bir lityum-iyon bataryayla dört saat çalıştığını söylüyor:

“Bataryaların bu denli güçlü olması, en ufak bir aksaklıkta, büyük miktarda enerji boşalmasına yol açıyor. Bu yüzden de aşırı ısınma ve alev alma gibi sorunlar yaşanabiliyor.”

Sorun o kadar basit olmayabiliyor. Alev alan Dell marka dizüstü bilgisayar, bir kamyonetin tamamen yanmasına neden oldu. Japonya’da aynı sorun önemli bir konferans sırasında yaşandı. Şubat ayında yerde alev alan bir kargo uçağının çok sayıda lityum-iyon batarya taşıdığı açıklandı. Sorunun bir nedeni, pillerin çok yaygın olarak kullanılması. Teknoloji uzmanı Rob Enderle, dünya çapında milyarlarca lityum-iyon batarya satıldığını belirtiyor:

“Lityum-iyon teknolojisinin ne kadar güvenli olduğunu yüzdeler gösteriyor. Ama tabii bu pillerin yangına neden olması kabul edilecek birşey değil.”

Dell şirketi Başkan Yardımcısı Alex Gruzen dizüstü bilgisayarların yolaçtığı altı yangın olayı üzerine şüpheli ürünleri geri çekme kararı aldıklarını söylüyor:

”Bu olayların sayısı çok az diye sorunu önemsemezlik etmedik, tersine çok ciddiye aldık. Sorunun üzerine gitmek için geniş çaplı bir ürün çekme kararına vardık.”

Bataryalardaki aşırı ısınma sorunu Nisan 2004 ve Temmuz 2006 arasında satılan dizüstü bilgisayarlarda görüldü. Uzmanlar sorunun teknoloji değil, üretim hatasından kaynaklandığı görüşünde. Bataryalar Japon Sony firmasının üretimi. Bu yüzden Sony, zararın bir kısmını karşılayacak. Zararın toplam maliyeti 400 milyon Dolar olarak tahmin ediliyor. Amerikan hükümeti aynı tür bataryaların hangi cihazlarda kullanıldığını inceliyor. Yetkililer, Lityum-iyon bataryaları daha sıkı testlerden geçirme zorunluluğu getirilmesinin mümkün olduğunu söylüyor.
XS
SM
MD
LG