Erişilebilirlik

21 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Ortadoğu’da ateşkes ilanına rağmen barış gücü konusunda yaşanan belirsizlik, Amerikan basınının eleştiri oklarını Fransa’ya yöneltmesine neden oluyor. New York Times gazetesi, yıllardır bir süper güç olma iddiasını taşıyan Fransa’nın, kendi hazırladığı ateşkes taslağına rağmen Lübnan’a sadece 200 kişilik bir birlik göndereceğini açıklamasını sorumsuzluk olarak tanımlıyor:

“Fransız generaller tedirgin olmakta haklı. Bu, çok zor bir görev ve barış gücü eksiksiz olarak oluşturulsa da, dış yardımlar eksiksiz gelse de, uluslararası toplumun bölgeye ilgisi sürse de, görevin başarıyla tamamlanacağının bir garantisi yok. Bütün bunlara rağmen eğer bir çaba harcanmazsa, yapılan her şey boşa gidecek. Bir süper güç kenara çekilemez.”

USA Today gazetesi de ateşkes ilanından bu yana bir hafta geçmesine rağmen Lübnan’a hala barış gücü askerlerinin gönderilmemiş olmasını eleştiriyor. Birleşmiş Milletler’in de barış gücünün görev tanımını hala netleştirmediğine dikkat çeken gazete, çatışmaların her an yeniden başlayabileceği uyarısında bulunuyor:

“Birleşmiş Milletler baskı uygulamadığı sürece geriye tek bir seçenek kalıyor: İran’dan Lübnan’a giden silahların taşınmasında önemli bir rol oynayan Suriye’yi bu ikmal hattını kapatmaya ikna etmek. Ancak bu da uzak bir ihtimal. Başta Amerika ve Fransa olmak üzere Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararına imza atan ülkeler daha hızlı ve ciddi adımlar atmazsa, bu karar da Ortadoğu’da hiçbir işe yaramayan diğer kararlarla aynı kaderi paylaşacaktır.”

Washington Post gazetesi Washington’da yaşayan her beş kişiden birinin göçmen olduğunu belirtiyor ve bu durumun bölge sakinleri arasında tepkiye yol açtığını kaydediyor. Ancak gazete, göçmenlerin sadece vasıfsız işçilerden oluşmadığını hatırlatıyor ve bölgede yaşayan göçmenlerin % 40’ının üniversite mezunu olduğuna dikkat çekiyor:

“Vasıfsız işçilerin korumasız sınırlardan içeri sızdığı, kaçak işçilerin asgari ücretin bile altında çalışarak işsizliğe neden olduğu, şehirlerin İngilizce bilmeyen ve kamu hizmetlerinden yararlanmak isteyen insanlarla dolduğu gibi bir düşünce var. Bu, en azından Washington için geçerli değil ve bu düşünce çok daha karmaşık ve olumlu bir tablonun görülmesini de engelliyor."

Christian Science Monitor’de NATO’nun Soğuk Savaş sonrasındaki yeni yapılanmasıyla ilgili bir haber dikkat çekiyor. Howard LaFRanchi imzalı haberde, NATO’nun artık sadece Avrupa’yla sınırlı görevler üstlenmediği ve küresel bir aktör haline geldiği vurgulanıyor:

"NATO, Kasım ayında Litvanya’nın başkenti Riga’da bir zirve düzenleyecek. Yetkililer bu zirvede tamamen aktif bir NATO müdahale gücünün kurulması yönünde bir karar alınmasını bekliyor. Ayrıca acil müdahale birliklerinin gerekli bölgelere hızla taşınabilmesi için bir stratejik nakil planının da hazırlanacağı belirtiliyor. Zirvede ayrıca 26 üyeli ittifakın genişlemesinin sona ermesi; ancak Japonya ve Avustralya gibi ülkelerle küresel ortaklıklara gidilmesi yönünde de bir karar çıkması bekleniyor."

XS
SM
MD
LG