Erişilebilirlik

Telefon Dinlemeye Anayasa Engeli


Bir Amerikan mahkemesi terörle mücadele kapsamında kişilerin özel haberleşmesinin dinlenmesine izin veren uygulamanın, anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Michigan federal mahkemesi Bush yönetiminin başlattığı, özel telefonları dinleme uygulamasının, kişilerin söz özgürlüğüne müdahale anlamına geldiğini bildirdi.

Adalet Bakanlığı kararı temyiz ettiğini ve buradan gelecek nihai karara kadar mahkeme kararının uygulanamayacağını açıkladı. Beyaz Saray da bir bildiri yayınlayarak uygulamanın teröre karşı yürütülen savaşın en önemli ve etkili araçlarından biri olduğunu ve mahkemenin kararına şiddetle karşı çıktığını duyurdu.

Amerika’nın en tanınmış kurumlarından Amerikan Kişisel Özgürlükler Birliği, uluslararası telefon konuşmalarının dinlenmesi ve e-posta haberleşmesinin mahkeme kararı olmadan izlenmesinin aleyhine mahkemeye baş vurmuştu.

Telefon ve bilgisayar haberleşmesinin dinlenmesine, 2001 yılındaki 11 Eylül terör saldırılarından sonra başlanmıştı. Michigan mahkemesi dün, yazılı bir mahkeme emri olmadan, Amerika’ya gelen ve buradan yapılan uluslar arası telefon konuşmalarının gizlice dinlenmesinin anayasanın ihlali olduğu hükmüne vardı. Yargıç Anne Diggs Taylor, “Terörist İzleme Programı” adlı uygulamanın anayasaya aykırı ve kişilerin serbest konuşma ve mahremiyetine müdahale olduğunu bildirdi.

Bush yönetiminin başlattığı bu uygulama aleyhindeki davayı Amerikan Temel Özgürlükler Birliği ile bir dizi hukuk ve özgürlüklerle ilgili kuruluş açtı. Bu kuruluşlar mahkemenin aldığı karardan memnuniyet duyduklarını açıkladı. Amerikan-İslam İlişkileri Birliği’nin yöneticilerinden Arsalan İftikar kararın ardından Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte şöyle konuştu: "Bunun Amerikan halkı ve Anayasası’nın bir zaferi olduğuna, inanıyorum. Ortada bir suç ihtimali olmadan, insanlara karşı casusluk yapmaya ya ada keyfi olarak haklarında veri toplamaya hakkı olmadığı tescil edildi. Polis devletinde yaşamıyoruz. Biz demokrasiye sahip bir ülkeyiz. Bu özelliğimizi ve anayasal hukukumuzu korumamız gerekir. Michigan Mahkemesinin yaptığı da zaten budur."

Beyaz Saray mahkemenin kararına derhal tepki göstererek, karara karşı olduğunu bildirdi. Temyize baş vuracağını açıklayan Beyaz Saray, nihai karar çıkıncaya kadar da uygulamanın devam edeceğini bildirdi.

Kamuoyu böyle bir uygulamanın varlığını geçen yıl basında çıkan haberlerle öğrendi. Başkan Bush halkı yatıştırmak için, sadece terörist operasyonlara katılmasından şüphe edilenlerin telefonlarının dinlendiğini söyledi. Bush, “eğer bu ülkeye El Kaide’den telefon geliyorsa, bunu bilmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Amerikan yasaları telefonların dinlenmesine ancak mahkeme kararıyla izin veriyor.

XS
SM
MD
LG