Erişilebilirlik

ABD Raporu: Irak'ta Şiddet Artıyor'


Amerikan ordusunun raporuna göre, Irak’ta şiddet olayları son üç yıl içinde en yüksek düzeyine çıktı.

Raporda El Kaide lideri Ebu Musab el Zerkavi’nin öldürülmesinin bile, şiddet olaylarının artmasını önleyemediği belirtiliyor.

Amerikalı komutanların New York Times gazetesine verdiği rapora göre, Irak’ta yollara yerleştirilen bombaların sayısı, Temmuz ayında en yüksek düzeye ulaştı.

Amerikan ve Irak birliklerine her gün düzenlenen saldırıların sayısıysa iki kat arttı.

Temmuz ayında iki bin bombalı saldırı düzenlendiğini bildiren gazete, bombaların çoğunun Amerikan askerlerini hedef aldığını yazıyor.

Amerikan ordusundaki aylık kayıpların biraz daha azaldığı belirtilmekle birlikte, en çok Amerikan kaybının bombalı saldırılarda verildiği bildiriliyor.

Gazeteye açıklama yapan bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, Irak’ta direnişin öncesine oranla daha etkin ve daha fazla halk desteğine sahip olduğunu vurguladı.

Bugünün Bilançosu: 11 Ölü

Irak’ta direnişçilerin düzenlediği saldırılarda bugün de toplam 11 kişi öldü.

Bağdat’ın Şii Sadr mahallesinde bir Pazar yerinde araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu en az4 kişi öldü, yirmiyi aşkın kişi yaralandı.

Bakuba kenti ve çevresinde ise silahlı saldırılarda en az 6 kişi öldürüldü.

Bağdat’ta yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu bir Amerikan askerinin öldüğü açıklandı.

Balad’da petrol kuyularını korumakla görevli askerlere ateş açıldığı, bir askerin öldüğü haber veriliyor.

Bu arada, Irak’ta geçen ayki şiddet eylemlerinde toplam 3500 Iraklının öldüğü bildirildi.

Kürtlerden Reklam Kampanyası

Iraklı Kürtler, bölgeye yabancı turist çekmek amacıyla yeni bir reklâm kampanyası başlattı. “Diğer Irak” sloganıyla başlayan kampanyada, Kuzey Irak’ta barış ve huzurun hüküm sürdüğü vurgulanıyor.

Kuzey Irak’la ilgili reklam filmi bir süre önce Amerika’da da yayınlandı.

Filmde bölgenin doğal güzellikleri tanıtılırken arka planda bir kişi, “Diğer Irak’ı biliyor musunuz? diye soruyor ve Kürt, Arap ve Batılılarının bölgede birlikte tatil yaptığını vurguluyor. Filmin mesajı Irak’taki diğer yerlerin aksine Kürt bölgesinin şiddet eylemlerine sahne olmadığı ve Iraklılar için önemli bir turizm merkezi haline geldiği. Iraklı Kürtler özetle batıya açılmaya hazırız diyorlar.

Kuzey Irak’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri Gali Ali Bey şelalesi. Güneyin sıcağından ve kanlı şiddet eylemlerinden kaçan Dahut Lukman adlı bir Iraklı şelalenin serinliğinde huzur bulduğunu söylüyor ve tatil için sık sık ailesiyle buruya geldiğini söylüyor.

Başka bir vilayette oturduğunu söyleyen Dahut Lukman, tatil için kuzeye gitmelerinin bir nedenini de bölgede şiddet olaylarının azlığına bağlıyor.

Kuzey Irak doğal güzellikleriyle ünlü. Gözkamaştırıcı dağlara nehirlere, çağlayanlara sahip. Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden buyana bölgede turizm sektörüne yatırım giderek artıyor. Bu yatırımcılarından Mahadi Ramadan bir pınar yanında kamp yeri işletiyor.

Ramadan son bir yıl içinde kampa gelenlerin sayısında önemli bir artış olduğunu, ayrıca turistlerin kampta daha uzun süre kaldığını söylüyor.

Reklam kampanyasının arkasında Douglas Layton adlı bir Amerikalı var. Son 15 yıldır bölgede değişik kalkınma projelerinde çalışan Amerikalı yatırımcı Kürdistan Kalkınma Holding’i adlı şirketin de müdürü. Layton, turist sayısının zamanla artacağına ve bölgenin uluslararası bir turizm merkezi haline geleceğine inanıyor.

Amerikalı yatırımcı, bol su kaynaklarına sahip bölgenin Ortadoğu’da su sporları merkezi olabileceğini ve dağlık arazide kayak tesisleri kurulabileceğini belirtiyor ve devamla “Kuzey Irak Ortadoğu’nun tek ve en önemli kış sporları merkezi de olabilir” diyor.

Amerikalı işadamı uzun vadeli projeler için tüm Irak’ta barış ve istikrar gerektiğini söylüyor ama bölgenin şu andaki haliyle bile turistik yatırım için çok cazip olduğunu savunuyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG