Erişilebilirlik

Abdullah Gül Beyrut'ta


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Lübnan’a gitti. Gül, Lübnan’dan sonra İsrail’e geçecek. Dışişleri Bakanının, Lübnan ve İsrail’de yapacağı görüşmelerde, Lübnan’a gönderilmesi planlanan uluslararası barış gücü konusu ele alınıyor.

Güney Lübnan'a sevkedilecek Birleşmiş Milletler barış gücüne öncülük etmesi beklenen Fransa'nın Dışişleri Bakanı Phillippe Douste Blazy de Beyrut'ta bulunuyor.

Türkiye’nin Lübnan’a asker göndermesine, ana muhaleget partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, sıcak bakmıyor.

Lübnan’da sağlanan ateşkesin ardından bölgeye gönderilmesi planlanan uluslararası barış gücüne Türkiye’nin de katılması konusu Ankara’nın gündemindeydi.

Başbakanlıkta yapılan Genelkurmay Başkanı, Başbakan ve birçok bakan ve askeri yetkilinin katıldığı toplantı hakkında Dışişleri Bakanı Gül, bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i bilgilendirdi. Sezer-Gül görüşmesi Dışişleri Bakanı’nın Beyrut'a gitmek üzere Ankara'dan ayrılmasından önce yapıldı.

Abdullah Gül, Pazar günü de İsrail’e gidecek. Gül, Beyrut'ta Başbakan Fuad Siniora, Dışişleri Bakanı ve Meclis Başkanıyla görüşecek. Abdullah Gül’e ziyaretinde Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan bazı yetkililerde eşlik ediyor.

Başbakanlık’taki üst düzey toplantı sonrası yapılan açıklamada, Türkiye’nin bölgede çatışmaların sona ermesiyle uluslararası barış gücüne asker gönderebileceği vurgulanmıştı. Ancak Ankara’da ana muhalefet partisi bu fikre sıcak bakmıyor. Bugün Dışişleri Bakanı Gül’le konuyu görüşen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin Lübnan’a asker göndererek, Ortadoğu’da çatışma ortamının parçası haline gelebileceği uyarısında bulundu. Hizbullah’ı Lübnan’dan çıkarma anlamına gelecek bu görevi Türkiye’nin üstlenmemesi gerektiğini söyleyen Baykal, "Türkiye girdaba sürüklenmemeli" dedi.

Türkiye Lübnan’a asker göndermeye karar verirse, Anayasa’nın 92’inci maddesine göre Hükümet Meclis’e bir tezkere sevk edecek. Tezkere doğrudan Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak ve toplam milletvekili sayısının yarıdan bir fazlasının oyuyla kabul edilebilecek.

XS
SM
MD
LG