Erişilebilirlik

15 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


USA Today, Küba devlet başkanı Fidel Castro'nun sağlık sorunları nedeniyle yetkilerini kardeşi ve savunma bakanı Raul Castro'ya devretmesinden sonra Kübalı sürgünlerin sevinç kutlamaları yaptığını hatırlatıyor. Ancak gazete, Castro'nun henüz ölüm döşeğinde olmadığını belirtiyor ve Castro ölse bile Küba'da komünizmin yıkılmasının kısa vadede gerçekleşmeyeceği uyarısında bulunuyor:

"Eğer Küba yeniden gelişme yoluna girecekse, Castro'dan sonra gelecekleri, değişimin kendi çıkarlarına uygun olduğu konusunda ikna etmek gerekiyor. Onlarla çatışmak yerine sabırla bu çabayı sürdürmek, değişimi daha da hızlandıracaktır. Demokratik reformlarla birlikte, malların, insanların ve düşüncelerin değişimine de olanak tanınırsa, rejimin totaliter karakteri değişebilir. İşte o zaman hem Kübalıların hem de sürgünlerin gerçekten kutlama yapması için bir gerekçesi olur."

New York Times, İran'ın bir yandan Hizbullah'a destek verip bir yandan da nükleer faaliyetlerini sürdürürken, ülke içindeki muhalifler üzerinde de baskıları artırdığı görüşüne yer veriyor. Gazete, nobel barış ödülü sahibi Şirin Ebadi'nin, başkanlığını yaptığı İnsan Hakları Savunucuları Merkezi'ni kapatmaması durumunda tutuklanma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu yazıyor:

"İnsan Hakları Gözlem Örgütü ve diğer sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Avrupa Birliği de İran'da insan haklarının sınırlandırılmasından kaygı duyduğunu açıkladı. Amerika ve Avrupa Birliği bu konuda İran'la temasa geçmelidir. Ancak Tahran'a nükleer programı kadar kendi vatandaşlarına yönelik uygulamalarının da kabul edilemez olduğu anlatılmalıdır."

Los Angeles Times, Bush yönetimini, terörle mücadele konusunu siyasi istismar malzemesi haline getirmekle suçluyor. Gazete, Cumhuriyetçi Partili yetkililerin yaklaşan ara seçimler öncesinde kendi politikalarına karşı çıkan herkesi teröre destek vermek veya göz yummakla suçladığını kaydediyor:

"Bu tavır, her seçim döneminde görmeye alıştığımız bir yaklaşım olabilir. Ancak söz konusu olan şey, ulusal güvenlik ve temel haklar olunca, bu yaklaşım son derece uygunsuz gözüküyor. Rakiplerinin 11 Eylül öncesinin alışkanlıklarıyla davrandığını öne süren Cumhuriyetçi Parti'nin bu tavrı, 11 Eylül öncesi bir siyasi yaklaşım olarak da değerlendirilebilir."

Amerika'da şimdiye kadar devlet sırlarının açıklanmasını suç sayan bir düzenlemenin bulunmadığını belirten Washington Post, bir federal yargıcın Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi'nin iki yöneticisi hakkında "devlet sırlarını açıklamak" iddiasıyla dava açmasını tehlikeli bir gelişme olarak yorumluyor. Bu kararın temelinde yasal eksiklikler bulunduğunu savunan gazete, ulusal güvenlikle ifade özgürlüğü arasında bir denge sağlanmasını istiyor:

"Eğer korumak için yemin etmediğiniz bir sırrı açıklamak suçsa, bazı devlet sırlarını Kongre'de gündeme getirenler de bu nedenle hapse gönderilmelidir. Aynı şey, gizli bilgileri açıklayan gazeteciler için de geçerli. Eğer söz konusu yargıcın aldığı karar geri çekilmezse, Kongrenin ulusal güvenlikle ifade özgürlüğü arasında dengeyi sağlayacak bir düzenlemeye gitmesi kaçınılmaz olacaktır."
XS
SM
MD
LG