Erişilebilirlik

Lübnan Ateşkesi Onayladı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin oy birliğiyle kabul ettiği ve Lübnan'da İsrail'le Hizbullah militanları arasındaki savaşın sona erdirilmesini öngören karar Lübnan hükümeti tarafından onaylandı. Bakanlar Kurulu, BM Kararını oy birliğiyle kabul etti.

Lübnan Başbakanı Fuad Siniora, ateş kes kararının Lübnan’ın çıkarlarına uygun olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in de yarın yapılacak kabine toplantısında kararın onaylanmasını isteyeceği tahmin ediliyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ise ateşkese uyacaklarını, ancak İsrail askerleri Lübnan’dan çekilinceye kadar savaşmaya devam edeceklerini söyledi.

İsrail basını, yetkililere atfen verdiği haberde, ateşkesin Pazartesi günü erken saatlerde ilan edilebileceğini bildiriyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri de uluslararası barış gücü birliklerinin bir hafta içerisinde bölgeye sevkedilebileceğini belirttiler.

Bu arada Başkan Bush bugün Lübnan Başbakanı Siniora’ya telefon etti ve Hizbullah’ın Lübnan’daki özerk yapısının bozulması gerektiğini ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi'nin Lübnan'daki durumun uluslararası barış ve güvenlik için bir tehdit oluşturduğunu belirterek, üye 15 ülkenin tamamının oylarıyla aldığı karar taraflar arasındaki çatışmaların tamamen durdurulmasını ve bundan sonra güney Lübnan'da görev yapmakta olan BM Barış Gücü'ne bağlı asker sayısının 15 bin'e çıkarılmasını öngörüyor. Karara göre bu güç, Lübnan hükümetinin bölgeye sevkedeceği Lübnan askerlerine destek ve yardım sağlayacak.

Batılı devletler BM kararını överken, İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki, kararın “siyonistlerin çıkarlarına” hizmet ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ise Güvenlik Konseyi'nin bölgede kan dökülmesine son vermek için daha çabuk harekete geçememiş olmasının, dünyanın Birleşmiş Milletler'e olan güvenini sarstığını belirtti. Annan sadece uzun vadeli çözümlerin kalıcı barışı güvence altına alabileceğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da Konseyin aldığı kararın Lübnan ve İsrail arasında kalıcı barışa giden yolu açtığını ve geçen bir ay içinde yaşanan şiddetin ve çekilen acıların sona ermesi yönünde umut verdiğini belirtti. Rice, İran ve Suriye'yi Lübnan'ın egemenliğine ve uluslararası topluluğun iradesine saygı göstermeye çağırdı.

İsrail Operasyonlarını Genişletiyor

İsrail ordusu operasyonlarını genişleterek Lübnan’da ilerlemeye devam ediyor. Bazı İsrail birliklerinin sınırın 20 kilometre kuzeyindeki Litani Nehrine ulaştığı bildirildi.

Yaklaşık 30 bin İsrail askeri Hizbullah militanlarını Litani Nehrinin kuzeyine itmeye çalışıyor. Çatışmalarda şu ana kadar yedi İsrail askerinin öldüğü bildirildi. 50 asker ise yaralandı. Yüzlerce İsrail askeri helikopterlerle cepheye sevkediliyor.

Komutanlar askerlerin Litani Nehrine ulaştıktan sonra, nehrin güneyinde kalan bölgelerde operasyonlar yapacağını söylüyor.

İsrail'in gece yarısından sonra giriştiği hava saldırılarında ise güney Lübnan'da, bir köyde 15 sivil dahil olmak üzere en az 19 kişinin öldüğü bildirildi. İsrail uçakları ayrıca Sur ve Sayda kentlerinde elektrik santrallerine saldırdı. Hizbullah ise İsrail’in kuzeyine roket saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

Bölgedeki çatışmalarda şu ana kadar çoğu sivil en az 900 Lübnanlı ve 120 İsrailli hayatını kaybetti.

Kızılhaç: 'Yardımları Ulaştıramıyoruz'

Lübnan’daki Kızılhaç yetkilileri, İsrail’in saldırıları nedeniyle ülkenin güneyine yardım ulaştıramadıklarını ve ölü ve yaralıları çıkaramadıklarını açıkladı. Yektililer, geçen hafta sadece bir köye ulaşabildiklerini söylüyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Roland Huguenin, Hizbullah militanları ve İsrail askerleri arasında süren çatışmalar nedeniyle Litani Nehrinin güneyine erişemediklerini belirtti. Bölgede, 85 bin kişi yardıma muhtaç durumda.

İsrail, 200 ton gıda ve yardım malzemesi taşıyan bir Kızılhaç gemisinin Sur kentinin limanına girmesine izin verdi, ancak yardımın insanlara ne zaman ulaştırılabileceği bilinmiyor.



XS
SM
MD
LG