Erişilebilirlik

10 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Times Türk hükümetinin Kuzey Irak’taki PKK üslerine karşı sınır ötesi operasyon düzenlenmesi yönünde yoğun bir kamuoyu baskısıyla karşı karşıya olduğunu yazıyor ancak Amerika’nın böyle bir operasyona sıcak bakmadığını belirtiyor. Irak lideri Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra PKK saldırılarının arttığına dikkat çeken gazete, Türk kamuoyunun bu durumdan Amerika’yı sorumlu tuttuğunu kaydediyor:

"Hem PKK terörünü kınamak hem de Türkiye’nin Irak’ta operasyon düzenlemesine karşı çıkmak gibi bir diplomatik cambazlık Amerika’nın tek seçeneği olabilir. Ama PKK’ya karşı somut sonuçlar alınmadıkça, Amerika’nın bu terörist örgüte karşı mücadelede kararlı olduğu konusunda Türkiye’yi ikna etmek giderek daha da zorlaşıyor. Amerikan yönetimi, Türkiye’nin bu konudaki sabrına teşekkür etmek için, Avrupa Birliği üyelik sürecine verdiği desteği sürdürmek gibi başka yollar bulmalıdır."

Amerika’nın Birleşmiş Milletler eski Daimi Temsilcisi Richard Holbrooke, Washington Post’ta yayımlanan makalesinde, Irak ve Lübnan’daki çatışmaların zincirleme reaksiyona yol açarak Hindistan’dan Mısır’a kadar bütün bölgeyi bir savaş ortamına sürükleyebileceği uyarısında bulunuyor. Türkiye’nin de PKK’yla mücadele için Kuzey Irak’ı işgal edebileceğini belirten Holbrooke, Bush yönetimini muhtemel bir zincirleme reaksiyona karşı hazırlıklı olmamakla suçluyor. Holbrooke, Irak’taki Amerikan askerlerinden bir kısmının, Türklerle Kürtler arasında tampon görevi yapmak üzere Kuzey Irak’a kaydırılmasını da öneriyor:

"Önümüze çıkacak beklenmedik sorunlara hazırlıklı olmalıyız. Bu sorunlar Türkiye, Pakistan, Mısır, Suriye, Ürdün ve hatta Somali’de çıkabilir. Kesin olan tek şey sorunların çıkacağıdır. En acil ulusal güvenlik ihtiyaçlarımıza dayalı yeni ve kapsamlı bir strateji geliştirmezsek, bu krizlerin daha da büyümesi ve yayılması kaçınılmazdır."

Küba Devlet Başkanı Fidel Castro’nun günlerinin sayılı olduğunu savunan New York Times, Bush yönetiminin bu ülkeye uyguladığı ambargo politikasını eleştiriyor. Gazetenin yorumunda, Küba’yla her türlü temasın kesilmesinin, Amerika’nın bu ülkenin geleceğinde rol oynama şansını azalttığı görüşüne yer veriliyor.

"Castro’nun ne zaman gideceğini kimse bilmiyor. Bu gidişin büyük bir sarsıntıya mı yoksa yavaş bir değişime mi yol açacağını da bilen yok. Kesin olan tek şey, Küba’da büyük şeyler olduğunda, bunu en son Amerika’nın öğreneceğidir. Ve bu olaylar patlak verdiğinde Amerika’nın Küba’da konuşacak hiç kimsesi olmayacak."

Boston Globe Senato’nun en tanınmış Demokrat üyesi Joseph Lieberman’ın parti içinde yapılan ön seçimi kaybetmesini Irak savaşı nedeniyle Amerikan siyasi yaşamında merkezin sağa kaymasına duyulan tepkiyle açıklıyor. Lieberman’ın Irak Savaşı’nın başlamasına destek verdiğini hatırlatan gazete, Demokrat senatörün yenilgisini toplumsal kutuplaşmayla açıklanmasına karşı çıkıyor:

"Lieberman, son sözü seçmenlerin söyleyeceğini belirtirken doğru bir noktaya değiniyor. Eğer Demokrat Senatör ara seçime bağımsız aday olarak katılırsa kazanma şansı olabilir. Ancak Lieberman, önce, toplumu kimin kutuplaştırdığı konusunda kapsamlı olarak düşünmeye başlarsa daha doğru bir iş yapmış olur."

XS
SM
MD
LG