Erişilebilirlik

'Diplomasiye Şans Tanıyoruz'


Lübnan’ın güneyinde devam eden şiddetli çatışmalara rağmen, İsrail ateşkes sağlamayı amaçlayan diplomatik çabalara şans tanımak için operasyonlarını genişletmediğini bildirdi.

İsrail ordusu Lübnan sınırından yedi kilometre içerdeki çoğunlukla Hıristiyanların yaşadığı Maryayun kasabasının kontrolünü bugün ele geçirdiklerini açıkladı.

Hizbullah gerillalarına karşı mücadele eden İsrail asker sayısında artış görülürken, Hizbullah bazı İsrail tanklarını etkisiz hale getirmeyi başardığını bildirdi.

Dün İsrail bakanlar kurulu, İsrail kuvvetlerinin sınırdan 20 kilometre içlere, Lübnan’ın Litani nehrine kadar ilerlemesine izin vermişti. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Lübnan’daki operasyonu genişletmeyi şimdilik ertelendiğini, Birleşmiş Milletler’deki diplomatlara ateşkes yolunda çalışmak için zaman tanımak istediklerini kaydetti.

Livni, Hizbullah’ı Lübnan’dan çıkartmak için diplomatik çabaların son derece önemli olduğunu vurguladı. İsrail askerlerinin Lübnan’dan çekilmesi konusunda Fransa ve Amerika arasında çıkan anlaşmazlık, Birleşmiş Milletler’deki karar tasarısıyla ilgili müzakerelerin tıkanmasına neden oldu.

İsrail, Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’ın yeniden toparlanmasını istemediğini, bu yüzden uluslararası barışgücü gelene kadar bölgede kalması gerektiğini savunuyor. Amerika, İsrail’in bu isteğini desteklerken Fransa, hemen ateşkes ilan edilip İsrail askerlerinin çekilmesini ve Lübnan ordusunun bölgeye sevkini istiyor.

İsrail Denetimini Genişletiyor

İsrail birlikleri, Lübnan’ın güneyinde, Litani nehri vadisi yakınlarındaki Marcayun kasabası ve çevre köylerin denetimini ele geçirdi.

Lübnanlı Hıristiyanların yaşadığı Marcayun kasabası, sınırdan 10 kilometre içerde bulunuyor. Zırhlı araç desteğindeki İsrail birliklerinin kasabaya bu sabah girdiği bildirildi.

İsrail ordusu, birliklerin, Hizbullah’ın yoğun roket saldırılarına rağmen Marcayun ve çevresinde ilerlerlemeyi sürdürdüğünü belirtti.

Bu arada Hizbullah 13 İsrail tankını imha ettiğini öne sürdü. Ancak iddia henüz doğrulanamadı. Hizbullah İsrail’in kuzeyine bugün de yüzü aşkın roket attı, iki kişi öldü.

Öte yandan, İsrail’in bugün Beyrut’taki hedeflerinden biri tarihi bir deniz feneriydi. Fenerin üzerinde Lübnan Televizyonu’nun vericisi bulunuyordu. İsrail uçakları Bekaa Vadisi’nin doğusunda Sur kentiyle yakın köyleri bombaladı. Uçaklardan attığı bildirilerle Beyrut’un güney mahallelerinde yaşayanları uyaran İsrail, Lübnanlılardan bölgeyi terk etmesini istedi. Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyini hedef alan roket saldırıları bugün de devam etti. Roketlerden biri bir Arap köyüne düştü, bir anne ile kızının ölümüne neden oldu. Çatışmaların başlamasından bu yana Hizbullah İsrail’e üç binden fazla roket attı. İsrail, Hizbullah’ın elindeki roketlerin dörtte birini kullandığını tahmin ediyor.

'Yardımlar Engelleniyor'

Birleşmiş Milletler’in insani yardımlardan sorumlu yetkilisi Jan Egeland, İsrail ve Hizbullah’ın güney Lübnan’da sivillere gönderilen yardımları engellediğini açıkladı.

Egeland, Cenevre’de yaptığı açıklamada iki tarafın da Birleşmiş Milletler konvoylarının geçişine daha hızlı izin verebileceğini ancak bunu yapmadıklarını belirtti.

Birleşmiş Millletler yetkilisi, bölgedeki dört hastanenin yardımların ulaşmaması yüzünden yakıt sıkıntısı yaşadığını vurguladı.

Beyrut’ta konuşan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Örgütü sözcüsüyse, güney Lübnan’da mahsur kalan 100 bin kişiye yardım ulaştırılabilmesi için, çatışmaların bir an önce durması çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG