Erişilebilirlik

9 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Post’a yazan Lübnan başbakanı Fuad Sinyora, uluslararası topluluğa, “İsrail’i durdurun” çağrısında bulunuyor. İsrail askerlerinin çekilmesiyle birlikte Lübnan ordusunun uluslararası bir güçle beraber sınır denetimini üstlenmeye hazır olduğunu vurgulayan Sinyora, bir an önce ateşkes sağlanmasını istiyor?

"2002 yılında Beyrut’ta toplanan Arap Birliği’nin toprak karşılığında barış ilkesine bağlı olarak yaptığı adil, kalıcı ve kapsamlı barış çağrısı, çözüm için atılması gerekli adımları gösteriyor. Ancak, İsrail Lübnan’da, Gazze’de, Batı Şeria’da ve Suriye’nin Golan Tepelerindeki Arap topraklarını işgal ettiği ve masum insanlara karşı savaşı sürdürdüğü sürece siyasi bir çözüme varılamaz. Birlikte yaşamanın tek alternatifi, birlikte yok olmaktır."

Lehigh Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Rajan Menon, Los Angeles Times’ta yayımlanan makalesinde, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının Amerika ile Iraklı Şiiler arasındaki işbirliğine zarar verebileceğini yazıyor. Menon, böyle bir durumda Irak’ın bölünmesi ihtimalinin daha da artacağına dikkat çekiyor ve bunun da bölgesel bir savaşa yol açabileceği uyarısında bulunuyor:

"Amerika’yla Şiiler arasındaki ortaklığın bozulması, Iraklı Kürtlerin yaptığı hesapları da değiştirecek ve muhtemelen bağımsızlık ilan etmelerine neden olacaktır. Böyle bir durumda Türkiye müdahale ederek Irak’taki iç savaşın bölgesel savaşa dönüşmesine neden olacak ve Amerika’nın daha kötü sorunlarla karşı karşıya kalmasına yol açacaktır. Bush yönetiminin bütün söylemlerine rağmen Amerikan askerleri geri dönmeye zorlanacaktır."

Christian Science Monitor editörlerinden Peter Grier, İsrail’le Hizbullah arasındaki çatışmaların bütün Ortadoğu’yu etkileyen sonuçlara gebe olduğunu yazıyor. Çatışmalar nedeniyle Amerika’nın Ortadoğu’da demokrasiyi geliştirme planının tehlikeye girdiğini belirten Grier, bölge ülkelerinde radikal İslamcı akımların güçlenmesi ve İran’ın nükleer programını geliştirmesi için de uygun bir ortam oluştuğunu vurguluyor:

"Hizbullah ve destekçileri de tıpkı Beyaz Saray gibi bu çatışmaları, Ortadoğu’yu kendi düşüncelerine uygun bir şekilde biçimlendirmek için bir fırsat olarak görüyor olabilir. Örgütün popülaritesi sadece İsrail’in güvenliğini değil, bölgedeki Sünni yönetimleri de tehdit ediyor. Hatta bazı uzmanlar, mevcut çatışmaları, üçüncü dünya savaşının veya medeniyetler savaşının başlangıcı olarak değerlendiriyor."

New York Times, Senato'nun en tanınmış Demokrat üyesi Joseph Lieberman’ın parti içinde yapılan ön seçimi kaybetmesini “öfkeli ılımlıların intikamı” olarak yorumluyor. Delegelerin, Senatör Lieberman’ın Irak Savaşı’na destek vermesine tepki gösterdiğini kaydeden gazete, alınan bu sonucun erken seçimde sandığa da yansıyacağı görüşünü savunuyor:

"Washington’daki siyasi tartışmalar, Başkan Bush’un belirlediği gündem etrafında dönüyor. Buna karşılık, herkesin yargılanma hakkı olduğu, Amerika’nın nasıl kazanacağını bilmediği bir savaşa girmemesi gerektiği gibi geleneksel düşünceler, aşırı yaklaşımlar olarak gösteriliyor. Senatörlerin Başkanı yasalara uymaya zorlaması ise merkezde siyaset yapmak oluyor. Siyasette gerçekten merkez noktayı yakalamaya çalışmak ise radikal bir yaklaşım haline geliyor."

XS
SM
MD
LG