Erişilebilirlik

Lübnan'da Yakıt Sıkıntısı


İsrail’in Lübnan’da dört haftadır devam eden hava ve deniz ablukası, ülkeye mal girişini engellediği için halkın temel ihtiyaçlarını karşılamada zorluklara yol açıyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı yakıt sıkıntısı çekildiğini ve yakıt bulunamaması halinde hastanelerin işleyemez duruma gelebileceğini açıkladı.

Başkent Beyrut’ta gün ortası olmasına rağmen sokaklar bomboş. Stoklarını tükenmemiş benzin istasyonları, kalan mallarını idareli kullanıyor. Birçok dükkan ve iş yeri kapalı, normalde trafik sıkışıklığı yaşanan yollarda ancak birkaç araba görülüyor.

İsrail, 27 gündür devam eden saldırılarında, militan Hizbullah örgütünü yenilgiye uğratmak amacıyla Lübnan’ın altyapısını hedef aldı. Elektrik idaresi, saldırılar yüzünden kapasitesi azalsa da, ülkenin önemli bir bölümüne günde 10 ila 12 saat elektrik sağlayabiliyor.

Birçok ev ve işyeri enerji ihtiyacının büyük bölümünü elektrik jeneratörleriyle sağlıyor. Elektrik jeneratörleri dizel yakıt kullandığı ve bu yakıt da ülkeye giriş yapamadığı için sıkıntı yaşanıyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı yardım kuruluşları bir haftadır ellerindeki 87 bin ton dizel yakıtı halka ulaştırmaya, yaşanan sıkıntıyı azaltmaya çalışıyor. İki tanker gemi Kıbrıs’ta demirli beklerken, tankerlerin sahipleri herhangi bir ülkenin garantisi olmadan gemilerini yola çıkartmaya yanaşmıyor.

Halkın çektiği yakıt sıkıntısı bir yana, Lübnan Hükümeti’nin elindeki yakıt stokunun bitmesi durumunda, hastaneler ihtiyaç duydukları yakıta ulaşamayacak ve kendi olanaklarıyla ayakta kalmaya çalışacaklar. Hastane yetkilileri asıl krizin o noktada başlayacağını söylüyor. Yetkililer, elektrik jeneratörleri ve su pompaları için gerekli yakıtı sağlayamazlarsa, faaliyetlerini en aza indirmek ya da tamamen kapanmak durumunda kalacaklarını belirtiyor.

Lübnan’da 136 özel hastaneyi temsil eden organizasyonun başkanı Süleyman Harun, içinde bulundukları durumu şöyle özetliyor:

“Savaş zamanında hastanesiz kalmayı kaldıramayız. Bu gerçekten kabul edilemez.”

Harun ülkenin güneyindeki hastanelerin durumunun daha kötü olduğunu, çünkü İsrail saldırıları yüzünden bu hastanelere malzeme ulaştıracak yolların tahrip olduğunu vurguluyor.

“İhtiyaç duyduğumuz malzemeyi edinmeliyiz ve bunları güvenle hastanelere ulaştıracak güvenlik koridorlarını sağlamalıyız. Elimizdeki yakıtı dağıtabilsek bile güneydeki hastanelere bu yakıt ancak bir hafta, en fazla 10 gün yeter.”

Beyrut’taki Amerikan Üniversitesi Hastanesi kentin en büyük sağlık kuruluşu... Tıp fakültesi dekanı Nedim Kortas, krizin daha da kötüleşmesi olasılığına karşı kent hastanelerinin en güç durumdaki hastalar için tedbir aldığını söylüyor.

“Korku, kaygı ve panik elbet var. Ancak herkes son dakikaya kadar elinden gelen her şeyi yapmaya kararlı...”

Doktor Kortas, yakıt sıkıntısının en kötü noktaya ulaşmamasını umuyor ve bundan sivil halkın olumsuz etkileneceğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG