Erişilebilirlik

8 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Lübnan’ın, Amerika ve Fransa tarafından hazırlanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar taslağını reddettiğini belirten Washington Post buna rağmen Ortadoğu’da ateşkes için umudunu koruyor. Karar taslağının en önemli unsurunun Hizbullah’ın Lübnan-İsrail sınırından uzaklaştırılması olduğunu vurgulayan gazete, bu konuda ne Hizbullah’tan ne de Lübnan hükümetinden bir itiraz gelmediğine dikkat çekiyor.

"Eğer böyle bir planın özü konusunda bir anlaşmaya varılırsa diplomatik bazı ayrıntılar kolaylıkla çözülebilir. Bir uzlaşmaya varılması için Birleşmiş Milletler’in bir karar mı yoksa iki ayrı karar mı alacağı konusu bir ayrıntıdır. Ayrıca bölgeye konuşlandırılacak olan uluslararası gücün adı da önemli değildir. Önemli olan, iyi eğitilmiş, donanımlı ve Hizbullah’a karşı durabilecek böyle bir güç bölgeye konuşlandırılıncaya kadar İsrail’in geri çekilmeye zorlanmamasıdır."

Hizbullah’ın, İsrail’e karşı bir çok Arap ordusundan daha başarılı bir direniş gösterdiğine dikkat çeken USA Today de savaşan taraflar istemedikçe, uluslararası toplumun ateşkes sağlamasının pek mümkün olmadığını savunuyor. Gazete, Bush yönetiminin, Hizbullah saldırılarını sorunun kaynağı olarak gördüğünü hatırlatıyor, ancak Araplar açısından asıl sorunun İsrail’in varlığı ve Filistin’i işgali olduğunu belirtiyor:

"Yaşanan savaşlar gösteriyor ki, Ortadoğu’da şiddete sadece askeri yöntemlerle bir çözüm bulunamaz. Hizbullah’ı destekleyen İran ve Suriye de dahil olmak üzere taraflara yönelik uluslararası baskı, barışın sağlanmasında önemli bir etkendir. Ancak her iki taraf da çatışmaları sürdürmek için yeterli nedene sahip olduğunu düşündüğü sürece, bu baskının etkisi sınırlı olacaktır."

Bush yönetiminin Suriye’ye yaklaşımını eleştiren New York Times, Washington’la Şam arasında doğrudan görüşmelere başlanması çağrısında bulunuyor. İran’la Suriye arasındaki sıcak ilişkilere dikkat çeken gazete, Esad yönetiminin Tahran’dan uzaklaştırılmasının, Amerika için diplomatik bir başarı olacağının altını çiziyor:

"Görüşmeler sonunda ilgili ülkenin doğru olanı veya hatta kendi çıkarına uygun olanı yapacağının bir garantisi yok. Esat, kişisel cesareti veya iyi niyetiyle tanınan bir lider değil. Ancak Suriye ile görüşmeme politikası, Amerika’ya ve bölgede bulunan az sayıdaki müttefikimize yönelik kızgınlığı daha da artıracaktır. Bu da, bir başarı sayılmaz."

Los Angeles Times Başkan Bush’un Ortadoğu’da ateşkes için yavaş davranmasını eleştiriyor. Ancak gazete, geç de olsa ateşkes için Washington’un devreye girmesini olumlu bir adım olarak yorumluyor ve Birleşmiş Milletler’de hazırlanan karar tasarısının bazı değişikliklerle kabul görebileceği görüşüne yer veriyor:

"Bush, Pazartesi günü yaptığı konuşmada, 'Lübnan birlikleri ve uluslararası güç bölgeye gider gitmez, İsrail ordusu da geri çekilecek,' dedi. İsrail de bu açıklamayı onayladığını duyurmalıdır. Böylece İsrail, vatandaşlarının hayatını koruma konusunda haftalardır süren savaşla elde edemediği bir başarıyı diplomasi sayesinde kazanabilir."

XS
SM
MD
LG