Erişilebilirlik

Kral Abdullah Türkiye'de


Türkiye önemli bir konuğu ağırlıyor. Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Cumhurbaşkanı Sezer’in davetlisi olarak Ankara’ya geldi.

Kral Abdullah'ı Esenboğa havalimanında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül karşıladı. Aralarında Veliaht Prens Sultan Bender bin Abdülaziz, Prens Muhammed bin Navaf, Prens Abdullah bin Fahd ve birçok iş adamının da bulunduğu yaklaşık 300 kişilik Suudi heyeti, Türkiye'ye 7 uçakla geldi.

Esenboğa havalimanının ardından Çankaya Köşkü’ne geçen Kral Abdullah’ı Cumhurbaşkanı Sezer resmi törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Sezer’in, Suudi Kral’la baş başa ve heyetler arası yaptığı görüşmelerin ardından iki ülke arasında gümrük, ticaret, ulaştırma ve askeri işbirliği alanlarında yedi farklı anlaşmaya imza atıldı. Görüşmelerin ardından Kral Abdullah Ankara'da Suudi Kral akşam saatlerinde ise, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından Çankaya Köşkü’nde onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

Suudi Kralın ziyareti iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin canlandırılması ve Arap yatırımcıların Türkiye’ye çekilmesi için önemli bir fırsat olarak görülüyor.

Kral Abdullah’ın Ankara’dan sonra yarın İstanbul’a gitmesi bekleniyor. Kral İstanbul’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Dış Ekonomik Kurulu tarafından düzenlenecek toplantıya katılacak. Toplantıda Suudi kralın ve Başbakan Erdoğan’ın iş adamlarına hitap etmesi bekleniyor.

Suudi Kral'ın Türkiye ziyareti, özellikle Ortadoğu'daki karışıklığın sürdüğü bir döneme denk gelmesi nedeniyle önem taşıyor. Görüşmelerde iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Ortadoğu sorunu ile Irak'taki gelişmeler ele alınıyor. Ancak, ziyaretin en çok iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağı belirtiliyor. Anadolu Ajansına açıklama yapan, Türk-Suudi İş konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu, Kral Abdullah’ın Türkiye’de vereceği sözlerin, ekonomik ilişkilerin gelişmesinde çok önemli olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG