Erişilebilirlik

Lieberman İçin Kader Günü


Amerika’da Kasım ayında Kongre seçimleri var. Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesinin tümüyle Senato’unun üçte biri, bu seçimde yenilenecek. Şu anda Temsilciler Meclisi ile Senato’ya Cumhuriyetçiler hakim. Kasım ayındaki seçimde Kongre aritmetiğinin değişip değişmeyeceği, günümüzün en önemli tartışmalarından biri. Siyasi gözlemciler hangi partinin seçimi kazanacağı konusunda farklı görüşleri savunsalar da, seçimlerin bu yıl çok çekişmeli geçeceği noktasında birleşiyor.

Senato’nun en tanınmış Demokrat Partili üyelerinden biri olan Joseph Lieberman’ın sandalyesi Irak savaşı yüzünden sallanıyor. Yoklamalar bugünkü ön seçimde, Demokrat Partili rakibinin, bu tanınmış senatörü yenilgiye uğratabileceğini gösteriyor.

Senatör Joseph Lieberman Amerika’nın en önde gelen ılımlı Demokrat Partililerden biri olarak tanınıyor. Türk Amerikan dostluğunun da tanınmış isimlerinden bir olan Senatör, bundan birkaç yıl önce bir Kongre heyetiyle Türkiye’yi ziyaret etmiş ve önemli görüşmelerde bulunmuştu. Senatör Lieberman 2000 yılındaki başkanlık seçimlerine, Demokrat aday Al Gore’un Başkan yardımcısı adayı olarak katılmıştı.

Senatör Lieberman Connecticut eyaletinden altıncı dönem için, yeniden adaylığını koymaya çalışıyor. Ancak bu kez Lieberman’ın önce parti içi önseçimde, bir başka Demokrat adayı yenilgiye uğratması gerekiyor. Araştırmalar, politikaya yeni katılan rakip aday Ned Lamont’u Lieberman’dan önde gösteriyor. Ned Lamont’u bu günkü ön seçimde şanslı kılan sebeplerin başında ise, Irak Savaşı’na şiddetle karşı çıkması geliyor.

Senato adaylığını kazanma mücadelesini bırakmayan Lieberman Irak savaşını desteklediğini kabul ediyor, fakat Bush yönetiminin Irak’taki İzlediği politikalara karşı çıktığını söylüyor:

"Irak konusunda bir çok Demokrat partilinin katılmadığı bir tutum izlediğimi biliyorum. Fakat partili rakibim, ‘bu ön seçimi George Bush’a muhalefetinizi göstermek için kullanın’ diyor. Fakat ben George Bush değilim. Konuların pek çoğunda George Bush’a karşıyım."

Senatör Joseph Lieberman’ın Demokrat partili rakibi Ned Lamont güçlü kampanyasını kendi parasıyla yürütüyor. Lamont şu andaki yarışın, Demokratlar’ının Irak savaşına duydukları büyük tepkiyi gösterdiği belirtiyor. Aynı televizyon programında konuşan Ned Lamont, kampanyasının temelini oluşturan Irak savaşı hakkında şöyle konuşuyor:

"Evet savaş konulardan biri. Fakat bu savaş aynı zamanda bizim ne biçim bir ülke olduğumuzu da gösteriyor. Amerikan halkının Irak savaşına bu kadar para dökmemizden bıktığını sanıyorum. Halk paramızı, artık kendi ülkemize harcar duruma gelmemizi istiyor."

Bu seçim kampanyası döneminde, Irak savaşının, temel konulardan biri durumuna gelmiş olması nedeniyle, Lieberman-Lamont yarışması, Amerika çapında büyük bir ilgiyle izleniyor. Connecticut eyaletindeki Fairfield Üniversitesi profesörlerinden John Orman, tüm siyaset uzmanlarının Senatör Lieberman’ın mücadelesini yakından izleyerek, Irak savaşının Kasım ayındaki Kongre seçimlerine etkisini ölçmeye çalışacaklarını belirtiyor.

"Amerikalılar Irak savaşının ne kadar önem taşıdığına, Connecticut gibi Demokratlığıyla öne çıkan bir seçim bölgesinde yakından tanık olacaklar. Parti, bu eyalette Demokrat partinin özü ve ruhu konusunda önemli bir sınavdan geçecek."

Lieberman bugünkü ön seçimi Lamont’a karşı kaybettiği taktirde, Kasım ayındaki Kongre seçiminde rakibinin karşısına bağımsız aday olarak çıkacağını açıklamış bulunuyor.
XS
SM
MD
LG