Erişilebilirlik

Suudi Arabistan Kralı Ankara'ya Gidiyor


Türkiye 40 yıl aradan sonra ilk kez Suudi Arabistan Kralını ağırlayacak. Yarın Türkiye’ye gelmesi beklenen Kral Abdullah Cumhurbaşkanı Sezer tarafından resmi törenle karşılanacak. Suudi Kralı ayrıca Başbakan Erdoğan, ve Dışişleri Bakanı Gül’le görüşecek.

Görüşmelerde, Ortadoğu ve Irak’taki gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Kral Abdullah Ankara’dan sonra İstanbul’a geçerek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Dış Ekonomik Kurulu tarafından düzenlenecek toplantıya da katılacak. Toplantıda Suudi kralın ve Başbakan Erdoğan’ın iş adamlarına hitap etmesi bekleniyor.

FBI ve Adalet Bakanlığına Dava Açan İmam Amerika'da

Amerika’da tutuklu kaldığı süre boyunca kötü muamele gördüğü gerekçesiyle, Amerika Adalet Bakanı ve FBI Başkanı aleyhine dava açan Konyalı imam İbrahim Türkmen, ifade vermek için Amerika’ya geldi. Türkmen, 1 buçuk milyon dolar tazminat talep ediyor.

11 Eylül saldırılarının ardından tutuklanarak, New Jersey’deki Passaic cezaevine konulan Konyalı imam İbrahim Türkmen cezaevinde işkenceye maruz kaldığını iddia ediyor. Türkmen, kendisine etnik ve dinsel ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle Amerika Adalet Bakanı John Ashcroft ve FBI Başkanı Robert Mueller aleyhine açtığı davada ifade vermek için Amerika’ya gitti.

4,5 yıldır süren davada, 1,5 milyon dolarlık tazminat talep eden İbrahim Türkmen ifade vermek için özel vize ile Amerika’ya davet edildi. Üç gün süreyle New York Brooklyn Federal Mahkemesi’nde ifade vereceğini söyleyen Türkmen, davayı kazanırsa, sonucun kendisi gibi kötü muamele gören yüzlerce kişiye örnek olacağını belirtti. Türkmen, 1.5 milyon dolar’lık tazminat konusunda ise, “Ben bu işi para için yapmıyorum. Ama bana karşı yapılan hata gerçekten çok büyük, cezasız kalmamalı” dedi. Türkmen cezaevinde kaldığı 4.5 aylık süre boyunca köpeklerle korkutularak baskı gördüğünü, çırılçıplak soyulduğunu ve domuz ürünleri yemeye mecbur bırakıldığını iddia ediyor.

İbrahim Türkmen, 11 Eylül sonrası gördüğü kötü muamele nedeniyle Amerikan yönetimine dava açan ilk kişi olarak dünya basınından büyük ilgi gördü. Son olarak Nisan ayında New York Times gazetesinde Türkmen'le ilgili geniş bir haber yayınlanmıştı.

XS
SM
MD
LG