Erişilebilirlik

Lübnan Bombardımanı Sürüyor


İsrail savaş uçaklarının bu sabah erken saatlerde ülkenin çeşitli kesimlerine giriştiği bombardımanda en az üç kişinin öldüğü açıklandı.

İsrail jetleri güney Lübnan’daki köylerin yanı sıra Beyrut’un güneyindeki Hizbullah’ın hakim olduğu mahalleleri bombaladı. İsrail ayrıca Suriye sınırındaki Baalbek civarını da bombaladı.

El Arabiya televizyonu Güney Lübnan’daki çatışmalarda 3 İsrail askerinin öldürüldüğünü bildirdi. Haber İsrail ordusu tarafından henüz doğrulanmadı.

Savunma Bakanı Amir Peretz’in İsrail ordusuna Lübnan içlerinde 20 kilometreden fazla Litani nehrine kadar ilerleme emri verdiği bildiriliyor.

Hizbullah’ın dünkü roket saldırılarında ise 8 İsrailli sivil ölmüştü. İsrail Hizbullah’ın ülkenin kuzeyindeki kasabalara yüz elliden fazla roket attığını bildirdi.


ABD: BM Tasarısı Yakında Çıkacak

Amerika ile İngiltere Lübnan’daki çatışmalara son vermeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler karar tasarısının yakında hazır olacağını bildirdi. Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Amerika’nın bugün bir karar üzerinde anlaşma beklediğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair ise Londra’da yaptığı açıklamada Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin birkaç gün içinde İsrail ile Hizbullah arasında derhal ateşkes öngören bir karar üzerinde anlaşacaklarını umduğunu belirtti. Blair kararda uluslararası bir kuvvetin Lübnan’ın güneyine yerleştirilmesinin de yer alacağını söyledi.

Fransa ile Amerika arasındaki görüş ayrılıkları, karar tasarısı üzerinde anlaşmayı geciktiriyor.

Öte yandan Ürdün Kralı Abdullah, İsrail Hizbullah’ı yenilgiye uğratsa bile, uyguladığı saldırgan politikalar ve işgal ettiği Arap topraklarını geri vermemesi nedeniyle başka ülkelerde yeni Hizbullahlar’ın ortaya çıkacağını bildirdi.

Fransa: "Güvenlik Konsey'inden Karar Çıkması Zor"

Fransa’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Jean Marc de la Sabliere Güvenlik Konseyi’nin Lübnan’da İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaları durduracak bir karar çıkarabileceği konusunda umudunu kaybettiğini söyledi.

Diplomatlar Güvenlik Konseyi üyelerinin, aralarındaki görüş ayrılıklarını gidererek, birkaç gün içinde bölgede barış sağlanması için bir karar çıkarabileceğini umuyordu. Bölgede ateşkes sağlanması için atılması gereken adımlar, anlaşmaya varılmasını geciktiriyor. Amerika ateşkesten önce bölgeye uluslararası bir barış gücü gönderilmesini istiyor. Fransa ve Avrupa Birliği ise, öncelikle ateşkes ilan edilmesi gerektiğini savunuyor.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Bolton Çarşamba günü yaptığı konuşmada Konsey üyeleri arasındaki görüş ayrılığının birçok konuda giderildiğini söylemişti. Ancak Fransa’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Jean Marc de la Sabliere, dün, şiddet olaylarına son vermenin hala bir sorun oluşturduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler’deki diplomatlar, İsrail’in ateşkes ilan etmeye hazır olduğunu, ancak uluslararası barış gücü bölgeye yerleştirilse bile, herhangi bir saldırıya karşılık verme hakkını korumakta ısrar ettiğini söylüyor.

Uluslararası barış gücüne liderlik etmesi beklenen Fransa, ateşkesin, bu tür olaylara fırsat vermemesi gerektiğini savunuyor. Büyükelçi de la Sabliere, uluslararası barış gücünün sadece Lübnan askerleri ve barış gücü birliklerinin girmesine izin verilecek bir tampon bölgede konuşlanması gerektiğini söylüyor. De la Sabliere, bu konuda anlaşmaya varıldığını, ancak Büyükelçi Bolton’un da belirttiği gibi saldırıların durdurulması konusunun ele alınması gerektiğini vurguluyor.

Fransa’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi, Avrupalıların, kalıcı bir sonuca varmak için önce şiddet olaylarına son verilmesi, daha sonra anlaşmanın ayrıntılarının ele alınması gerektiği görüşünde olduğunu söylüyor.

Jean Marc de la Sabliere ve John Bolton, soruna çözüm bulmak amacıyla görüşmeye devam ediyor.

Gazze'de İki Filistinli Öldü

İsrail kuvvetlerinin Gazze’deki saldırısında iki Filistinli öldü.

İsrail ordusu, Filistinliler tarafından açıklanan son ölüm olaylarını henüz doğrulamadı.

İsrail askerlerinin dün de Gazze’nin güneyine düzenlediği hava ve topçu saldırılarında biri çocuk 8 kişi ölmüş, 26 kişi yaralanmıştı.

İsrail ordusu, operasyonda, saldırı hazırlığı yaptığı sanılan bir militan grubun hedef alındığını öne sürmüştü.

İsrail’in bir ayı aşkın bir süre önce başlattığı operasyonda, yaklaşık 160 Filistinli yaşamını yitirdi.

XS
SM
MD
LG