Erişilebilirlik

3 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Washington Post’ta yayımlanan makalesinde Lübnan’da büyük bir trajedi yaşanırken, dünyanın tek süper gücü olan Amerika’nın niçin bunu engellemediğini soruyor. Gül, ayrımsız ve orantısız güç kullanımın, bölgede güvenliğin sağlanmasına hizmet etmediğini vurguluyor ve krizin çözümü için uluslararası toplumun Ortadoğu’daki çatışmanın temel nedenlerini çözme kararlılığıyla hareket etmesi gerektiğini belirtiyor. Gül, makalesinde şu görüşleri dile getiriyor:

"Bölgede insanlar ölürken, Amerika ve diğer müttefiklerle birlikte geliştirmeye çalıştığımız Ortadoğu’nun demokratik dönüşüm umudu da yok oluyor. Radikallerin ve fanatiklerin kendi eylemlerini meşru göstermeye ve etkinliklerini artırmaya çalıştığı bir dönemde, büyük bir nefret duygusu uyandırarak, sorumluluk sahibi yönetimleri haklı olarak öfkelenen kamuoyunu yönetmek gibi zor bir görevle karşı karşıya bırakmaya kimin hakkı vardır?"

USA Today, Küba Devlet Başkanı Fidel Castro’nun sağlık sorunları nedeniyle yetkilerini kardeşi Raul Castro’ya devretmesinden hareketle Amerika’nın Küba politikasını masaya yatırıyor. Küba’nın artık bir geçiş dönemine girdiğini savunan gazete, Castro sonrası Küba’nın Amerika’nın müttefiki ve demokratik bir ülke olması için bu ülkeye uygulanan ambargo politikasının gözden geçirilmesini istiyor.

"79 yaşındaki Castro, iktidarı devretmişken ticaret ve sayahat ambargosunu kaldırma yönünde niçin adım atılmasın. Böyle bir adımın etkisi büyük olacaktır. Castro’nun, yıpranmış sisteminin yaşadığı sorunlardan dolayı Amerika’yı suçlama gerekçesi ortadan kalkacaktır. İnsanların, malların ve düşüncelerin özgürce hareket etmesi, Küba’ya yönelik radyo yayınlarının başaramadığı biçimde Kübalılara elde edecekleri avantajları somut olarak gösterecektir."

Los Angeles Times da Küba’ya uygulanan ambargoların kaldırılmasını destekliyor ve Bush yönetimini bu ülkeye karşı izlenecek politikalarda sürgünde yaşayan Kübalıların etkisinde kalmaması için uyarıyor:

"Sürgünde yaşayan Kübalılar, sermaye ve enerji açısından büyük bir olanak sunsa da, işe karışıp ters tepki yaratma ihtimali nedeniyle de bir tehlike oluşturuyor. Bush yönetimi, Latin Amerika’daki dost ülkeleri Küba’nın demokrasiye geçişine yardımcı olmaya teşvik ederek, bu grubun enerjisini doğru yönlendirmelidir. Sadece Amerika’dan değil, bölge ülkelerinden gelecek bir girişim Kübalılar tarafından daha olumlu karşılanacak ve özgürlüğün gelişini hızlandıracaktır."

Christian Science Monitor 2008 Olimpiyatları nedeniyle Çin’in dünya medyasının akınına uğrayacağını yazıyor. Gazete, Pekin’in ya Çin’deki gerçekleri gizlemeye yönelik bir politika izleyeceğini ya da 2008’e kadar ciddi bir reform süreci yaşayacağını kaydediyor ve Çin’de idam edilen Falun Gong tarikatı üyelerinin organlarının alındığı yönündeki iddiaları gündeme taşıyor:

"Çin, bu iddialar karşısında Falun Gong’un Komünist Parti’nin anlayışına ters düşen tehlikeli bir tarikat olduğunu savunarak gündem değiştirmeye çalışıyor. Oysa, 2008 yılında istediği inandırıcılığı sağlayabilmek için Çin’in bütün dünyaya bu tür korkunç olayların yaşanmadığını kanıtlayacak inandırıcı deliller sunması gerekiyor."

XS
SM
MD
LG