Erişilebilirlik

1 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


New York Times, İsrail ordusunun kısa vadede Hizbullah’ı etkisiz hale getiremeyeceğinin anlaşıldığını belirtiyor ve saldırıların sürmesi halinde bundan Hizbullah, İran ve Suriye’nin kazançlı çıkacağını vurguluyor. Gazete bu nedenle, Washington’un süresiz ateşkes ilan etmesi için İsrail üzerinde baskı kurması gerektiğini savunuyor.

"İsrail, Hizbullah’ın yeniden toparlanmasını önlemek amacıyla uzun vadeli bir işgali göze almadıkça, hava saldırılarının yeniden başlaması veya kara operasyonlarının yoğunlaştırılması kalıcı bir çözüm getirmeyecektir. Güvenlik Konseyi’nin harekete geçmeye hazırlandığı bir dönemde, diplomatik çabalara imkan tanınması için Washington, İsrail’e süresiz ateşkes ilan etmesi çağrısında bulunmalıdır."

Washington Post ise, Ortadoğu’da ateşkes çağrılarının yoğunlaşmasına rağmen, Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını içermeyen hiçbir planın kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini iddia ediyor. Hizbullah’ın silahsızlandırılmasının sadece askeri yöntemlerle gerçekleştirilemeyeceğini kaydeden gazete, İran ve Suriye üzerindeki diplomatik baskıların da artırılması çağrısında bulunuyor:

"Önümüzdeki günlerde hem İran’a hem de Suriye’ye aynı yönde bir mesaj verilmelidir. Irak’tan Lübnan ve Gazze’ye kadar bütün Ortadoğu’da istikrar sağlama çabalarına katkı vermeleri halinde, şu anki dışlanmış durumlarından kurtulabilecekleri anlatılmalıdır. Ancak kitle imha silahları edinmeye çalışmalarını veya Hizbullah gibi örgütler aracılığıyla gizli savaşlar yürütmelerinin sessizlikle değil büyük bir tepkiyle karşılanacağı vurgulanmalıdır."

Boston Globe terörle mücadele sırasında ele geçirilen zanlıların yargılanma hakkı olduğu yönündeki Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında, Bush yönteminin adil bir yargı sürecini imkansız kılacak düzenlemeler peşinde olduğunu yazıyor. Gazete, böyle bir gelişmenin Amerika’ya zarar vereceğini ifade ediyor:

"Amerika, İslami terörden çok daha tehlikeli olan Sovyetler Birliği’ne karşı yıllarca süren bir Soğuk Savaş yürüttü ve bu savaşı kazandı. Mc Carthy döneminde bile ülkenin yasal sistemine dokunulmadı. Şimdi Bush yönetiminin, terörle mücadelede Amerika’nın bu köklü geleneklerini kurban etmeye kalkışması, umut kırıcı. Kongre, buna ortak olmamalıdır."

Christian Science Monitor Kafkasya’daki tehlikeli bir gelişmeye dikkat çekiyor. Daria Vaisman imzalı haberde, Güney Osetya’nın, Rusya’nın da desteğiyle Gürcistan’dan ayrılma yönündeki çabalarını yoğunlaştırdığı bildiriliyor:

"Gürcistan, Rusya’nın Güney Osetya’nın bağımsızlığına verdiği desteği, bu ülkenin eski Sovyet Cumhuriyetlerindeki ayrılıkçı güçleri destekleyerek yeniden nüfuz kazanma çabasının bir parçası olarak görüyor. Ancak uluslararası toplum, Kosova’nın aksine, Güney Osetya’nın özerklik talebini desteklemedi ve Gürcistan’ın ekonomik büyümesini ve Batıyla entegrasyonunu engellemeye çalışan Rusya’yı eleştirdi."

XS
SM
MD
LG