Erişilebilirlik

Erdoğan Lübnan Başbakanıyla Konuştu


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile bir telefon görüşmesi yaptı. Sinyora, Erdoğan’a, “Size güveniyoruz, Lübnan’a sahip çıkacağınıza inanıyoruz” dedi. Bu arada, bugün Türkiye genelinde İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları protesto edildi.

Başbakan Erdoğan, telefonla görüştüğü Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora'ya, 37’si çocuk 60 sivilin hayatını kaybettiği Kana saldırısından dolayı duyduğu üzüntüyü ileterek, ''Acınızı paylaşıyoruz'' dedi. Görüşme talebinin her iki taraftan da geldiği öğrenildi. Görüşmede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısı yapması gerektiğini ifade eden Erdoğan, İslam Konferansı Örgütü’nün Malezya’daki toplantısında da konuyu ele alacaklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan görüşmede ayrıca, Sinyora'nın geçen hafta açıkladığı yedi maddelik ''Barış Planını'' iyi bir çerçeve olarak gördüğünü dile getirdi. Görüşmede, Lübnan Başbakanı Sinyora da gösterdiği çabalardan dolayı Erdoğan'a teşekkür etti. Fuad Sinyora, ''Sizlere güveniyoruz. Lübnan'a sahip çıkacağınıza inanıyoruz. Batı ve bölge ülkeleri nezdindeki çabalarınızdan sonuç alınacağına inanıyoruz'' diye konuştu.

Bu arada, bugünkü Bakanlar Kurulu’nda da Ortadoğu’daki gelişmeler ele alındı. Kurul sonrası açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Türkiye’nin gelişmeleri yakından izlediğini ve Lübnan’da sivillerin hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduğunu söyledi. Çiçek, aşırı güç kullanımının sivillerin ölümüne yol açtığını sözlerine ekledi.

Hükümet Sözcüsü, Lübnan’a gönderilmesi planlanan uluslararası istikrar gücüne Türkiye’nin de katılması konusunun New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler toplantısında ele alınacağını söyledi ancak Çiçek, ateşkes sağlanmadan böyle bir istikrar gücünün oluşturulmasının mümkün olmadığını da ifade etti. Terörle mücadele konusunda da Bakanlar Kurulu’nda ele alındığını söyleyen Çiçek, konuyla ilgili Amerika’yla yoğun temaslar içinde olunduğunu ve sabırlı olunması gerektiğini vurguladı.

Bu arada, bugün yurt genelinde İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları protesto edildi. Ankara’da, Hak-iş üyesi işçiler İsrail büyükelçiliğinin önüne yürüyerek, elçiliğin önüne “İşgale, vahşete, katliama son” yazılı siyah çelenk bıraktılar. Mazlum-der üyesi bir grup ise, ellerinde savaşın görüntülerinin yer aldığı fotoğraflarla İsrail’i protesto etti. Bursa ve Eskişehir den de İsrail’in saldırılarına yönelik tepkiler geldi.Bursa Barosu, İsrail'in Ankara Büyükelçiliğine faks çekerek, çoğu kadın ve çocuk 56 sivilin öldürüldüğü Kana saldırısını kınadı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu da, Eskişehir Temsilciliğinde düzenlenen basın toplantısıyla, İsrail'in, Filistin ve Lübnan’a yönelik saldırılarını kınadı.
XS
SM
MD
LG