Erişilebilirlik

Annan Derhal Ateşkes İstedi


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail'in güney Lübnan'daki Kana kasabasında bir eve düzenlediği ve 50'den fazla sivilin ölümüne yolaçan hava saldırısını kınadı ve derhal ateşkes çağrısında bulundu.

Annan İsrail-Hizbullah savaşına son verilmesi için daha önce yaptığı çağrıların dikkate alınmamış olmasından üzüntü duyduğunu bildirdi.

Annan bu açıklamaları, Pazar günkü İsrail hava saldırısı üzerine BM Güvenlik Konseyi'nin New York'ta düzenlediği olağanüstü oturumda yaptı.

Lübnan Başbakanı Fuad Siniora Kana'da aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu 55 sivil Lübnanlının ölümüne yolaçan İsrail hava saldırısından sonra derhal ve koşulsuz ateşkese gidilmesini istedi. Siniora İsrail'le verdikleri savaşta yaptıkları fedakarlık nedeniyle Hizbullah gerillalarına teşekkür etti.

Siniora, saldırı üzerine ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'la Beyrut'ta yapması planlanmış olan görüşmeyi iptal etti. Rice, Başbakan Ehud Olmert'le yeniden görüşmek üzere İsrail'de kaldı.

Başbakan Olmert Lübnan'da sivillerin ölümünden "derin üzüntü duyduğunu" bildirdi.

Washington'da Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Kana'daki olayın İsrail'in, siviller arasında can kayıplarını önlemek için son derece dikkatli davranması gereğini birkez daha ortaya koyduğu bildirildi.

XS
SM
MD
LG