Erişilebilirlik

İsrail Hava Saldırılarını Durdurdu


İsrail, Lübnan’ın güneyini hedef alan hava saldırılarını Türkiye saatiyle sabah 02’den itibaren 48 saat süreyle durdurdu. İsrailli yetkililer, halkın güney Lübnan’ı terk etmesine imkan tanımak üzere, Birleşmiş Milletler’le eşgüdüm içinde çalışacaklarını bildirdi.

Adalet Bakanı Haim Ramon, ülkesinin kendilerine saldırı planlanan yerleri bombalama hakkını mahfuz tuttuğunu da kaydetti.

İsrail Kana’da dün 60 kadar sivilin ölümüne yol açan hava saldırısını soruşturacağını da duyurdu. İsrail'in dün giriştiği hava saldırısı Lübnan’ın güneyindeki Kana kasabasında çoğu çocuk 60 kadar sivilin ölümüne yol açtı. Saldırıda, bodrum katında, 100 kadar sivilin sığınmış olduğu üç katlı bir bina tamamen yıkıldı.

Katliam üzerine Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Beyrut'ta yapması planlanmış olan görüşmeler Lübnanlı yetkililer tarafından iptal edildi.

İsrail’in Kana’ya düzenlediği hava saldırısının ardından yüzlerce Lübnanlı, Beyrut’taki Birleşmiş Milletler binasına girdi. Taşlar ve sopalarla saldıran göstericiler, binanın kapılarını kırdı ve boş büroları yağmaladı.

Amerika'yla İsrail karşıtı sloganlar atan ve Hizbullah bayrağı taşıyan göstericiler, daha sonra Lübnan güvenlik güçleri tarafından binadan çıkarıldı.

Dün ayrıca Beyrut'ta İsrail bombardımanına karşı binlerce kişinin katıldığı geniş çaplı gösteriler düzenlendi.

İsrail bombardımanından kısa bir süre sonra sert bir açıklama yapan Lübnan Başbakanı Fuad Siniora, Amerika Dışişleri Bakanı Rice'la dün yapması planlanmış olan görüşmeyi iptal ettiğini açıkladı.

Siniora, "Artık derhal ve koşulsuz bir ateşkes ve İsrail'in Lübnan'da giriştiği katliamlar konusunda uluslararası soruşturma açılmasından başka konuşulacak bir şey kalmadı" dedi.

Condoleezza Rice da bir açıklama yaparak "Lübnan'da masum insanların uğradığı korkunç can kayıpları karşısında, derin üzüntü içinde olduğunu" bildirdi. Lübnan başbakanıyla konuştuğunu söyleyen Rice, bir ateşkes planını bu hafta içinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne götürme konusunda İsrailli yetkililerle görüşmelerine devam edeceğini açıkladı. Ancak Rice, Amerika'nın Lübnan'da derhal bir ateşkese gidilmesi için girişimde bulunmayacağını sözlerine ekledi.

Rice bir ateşkesten sonra, güney Lübnan'da son çatışmalardan önceki duruma dönülmesine izin verilemeyeceğini söyledi. Bakan Lübnan-İsrail sınırında Birleşmiş Milletler tarafından gözetilmekte olan ve mavi hat olarak bilinen tampon bölgenin teröristler tarafından ele geçirildiğini hatırlattı.

İsrailli yetkililer de İsrail hava saldırısının Kana kasabasında yol açtığı ağır kayıplar nedeniyle Hizbullah örgütünü suçladı ve bölgenin Hizbullah tarafından, İsrail topraklarına roket ateşi açmak için kullanıldığını savundular. İsrail askeri yetkilileri, bu bölgedeki sivillerin bölgeyi terketmeleri için defalarca uyarıldığını söylediler.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ana hedeflerine ulaşmadıkları sürece bir ateşkes konusunda acele etmeyeceklerini söyledi. Olmert hedeflerini Hizbullah'ın kaçırdığı iki İsrailli askerin kurtarılması ve Hizbullah militanlarının güney Lübnan'dan uzaklaştırılması olarak sıraladı.

Muhabirimiz Elif Ural, İsrail ordusunun faaliyetlerini Lübnan sınırındaki Metulla kasabasından izliyor. Elif Ural'ın ayrıntılı haberini yukarıdaki Windows Media bağlantısı aracılığıyla dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG