Erişilebilirlik

Washington'da Ortadoğu Zirvesi


Başkan Bush ve İngiltere başbakanı Tony Blair, Lübnan krizini çözecek üç hedef üzerinde anlaştı.

İki lider, bu hedefleri şiddetin durdurulması, insani yardımın dağıtılması ve Lübnan’ın yeniden inşasına yardım etmek olarak sıraladı.

Bush ve Blair, Beyaz Sarayda görüştükten sonra düzenledikleri basın toplantısında, Beyrut hükümetini desteklediklerini ve uluslararası bir kuvvetin hızla Lübnan’a gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Bush ve Blair, Lübnan’da hemen ateşkes ilan edilmesi çağrısını reddettikleri için uluslararası alanda eleştirilere hedef oluyor.

Blair, eleştirileri reddederken, Lübnan krizinin, Orta Doğu sorununa, bir Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanacak uzun vadeli çözüm getirme fırsatı yarattığına inandıklarını söyledi.

Rice Bölgeye Gidiyor

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın ateş kes için yeniden Ortadoğu’ya gideceği bildiriliyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, Rice’ın kararını, bölgedeki iki Amerikalı temsilci ile görüştükten sonra bugün vereceğini açıkladı.

Amerika derhal ateş kese gidilmesini kabul etmediği için eleştirilere hedef oluyor.

Erdoğan: Barış Gücüne Katılabiliriz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ateşkes sağlanması halinde Türkiye’nin Lübnan’da görev yapacak uluslararası barış gücüne katılacağını açıkladı.

Erdoğan bu açıklamayı Amerikan CNN televizyonunda Larry King’in sorularını yanıtlarken yaptı.

Amerika’nın Türkiye’yi Lübnan’da sorumluluk almaya davet ettiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin mevcut duruma bakarak kendisini bu sorumluluğu üstlenmeye mecbur hissettiğini söyledi.

Erdoğan, Türkiye’nin barış gücü ile ilgili görüşünün, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından Roma konferansında diğer ülkelere iletildiğini de belirtti.

Başbakan Erdoğan, PKK konusunda ise uluslararası topluluğu duyarsız kalmakla suçladı.

Bombardıman Sürüyor

İsrail uçakları Lübnan’ın güneyi ve doğusunda yüzden fazla hedefi vurdu.

Lübnanlı yetkililer, güneydeki Nebatiye ve Arnoun kasabalarına düzenlenen hava saldırılarında en az 12 kişinin öldüğünü açıkladı.

İsrail uçakları, Bekaa vadisinde Suriye sınırına yakın bir bölgede Hizbullah’a ait bir üssü de bombaladı. İsrail, Hizbullah’ın üste uzun menzilli füzelerini depoladığını öne sürüyor.

Bu arada Lübnan’ın güneyindeki sınır kasabası Bint Cebel’de İsrail kuvvetleri ve Hizbulllah gerillalarının yeniden çatıştığı haber verildi. İsrail, hafta başında kasabada çıkan şiddetli çarpışmada 8 askerini kaybetmişti.

Hizbullah, İsrail’in kuzeyine roket yağdırmaya bugün de devam etti. Hizbullah’ın ilk kez kullandığı Hayber-1 adlı yeni uzun menzilli füzelerden beşi Tabariye Gölü yakınındaki Afula kasabası yakınına düştü. Can kaybı olmadığı haber veriliyor.

Öte yandan BM, Lübnan güneyindeki karakollarında görevli silahsız gözlemcilerini geri çekmeye başladı. Karar, Salı günü dört BM gözlemcisinin İsrail kuvvetleri tarafından öldürülmesi üzerine alındı.

Bombardımana Kınama

Beş büyük Müslüman ülkesi İsrail’in Lübnan’ı bombalamasını kınadı.

İran, Endonezya, Malezya, Pakistan ve Bangdaleş’in ortak açıklamasında, Lübnan’da durumun giderek kötüleşmesinden derin kaygı duyulduğu belirtiliyor.

Malezya’nın Başkenti Kuala Lumpur’da yapılan açıklamada, İsrail Hizbullah’a karşı aşırı tepki göstermek ve asker sivil ayırımı yapmadan Lübnan’ı bombalamakla suçlanıyor.

Beş ülkenin Dışişleri Bakanları Güneydoğu Asya ülkeleri toplantısı için Kuala Lumpur’da bulunuyor.

İsrail Gazze'nin Kuzeyinden Çekildi

İsrail askerleri ve tankları iki gün süren operasyondan sonra Gazze’nin kuzeyinden çekildi.

Operasyonlarda aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu 20’den fazla Filistinli öldü.

Bu arada, Filistin yönetimi başkanı Mahmut Abbas’ın, kaçırılan İsrailli askerinin serbest bırakılmak üzere olduğu yolundaki sözlerine tepkiler sürüyor.

Birçok Filistinli yetkili, Abbas’ın açıklamasının erken olduğu görüşünde. Devlet Bakanı Saip Erakat, İsrailli askerin hayatta olduğunu ve salıverilmesi için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG