Erişilebilirlik

'PKK'ya Karşı İşbirliği' Güvencesi


Amerika, terörist bir örgüt olan PKK’yla mücadele amacıyla Türkiye ve Irak hükümetleriyle işbirliği yapacak. Başkan Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin Washington’daki temasları sırasında, PKK terörünün, Irak dışişleri bakanı ve diğer Iraklı yetkililerle enine boyuna görüşüldüğünü söyledi:

“Amerika, Irak ve Türkiye arasında, bu sorunu ele almak üzere üçlü bir çerçeve oluşturma konusunu görüştük. Atılabilecek adımları ve Irak’ın atacağı adımları saptadık. Ve eminim, bunlar kısa bir süre içinde açıklanacaktır. Türklerle de bu konuda temaslarımız oldu. Öncelikle, sorunun ciddiyetinin farkındayız. Türk vatandaşları ve askerleri PKK’nın faaliyetleri yüzünden hayatını kaybediyor. Bizim PKK’yı terör örgütü olarak gördüğümüz konusunda bir kuşku bırakmadık. Bu konunun üçlü bir çerçevede görüşülmesi önerisinde bulunduk. Sanıyorum Türklerin bu öneriye yaklaşımı olumlu. Bu sorunla başa çıkmak için bir planımız olduğunu Iraklılara ve Türklere göstermek amacıyla, somut adımlar atmak zorundayız. Bu konuya daha sıkı bir şekilde eğilmemiz gerek. Başkan Bush, Başbakan Erdoğan’a güvence verdi. Sanıyorum bu güvence Başbakan Erdoğan’ı rahatlatmıştır. Şimdi bu güvenceyi yerine getirmemiz gerekiyor.”

Binlerce PKK teröristi Irak’ın kuzeyinde saklanıyor. Bu bölgede eğitim görüyor ve sınırı geçerek Türkiye içinde saldırılar düzenliyor. Iraklı Kürt lider Mesut Barzani, “Hiçbir şekilde Kürt bölgesinin, Irak’ın komşularına saldırı düzenlemek amacıyla kullanılmasına izin vermeyeceğimizi defalarca dile getirdik,” diye konuşmuştu. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, terörist faaliyetlerin durdurulması için Amerika’nın Irak’la birlikte çalışacağını söyledi.

Condoleezza Rice, “PKK ya da diğer terör örgütlerinin, Irak’ın kuzeyini Türkiye’ye saldırmak amacıyla kullanmasını istemediğimizi net bir şekilde dile getirdik,” diye konuştu. Rice, Amerika’nın bu sorunu çözmek için Türkiye’yle ve Irak’ın yeni hükümetiyle etkin bir şekilde çalışacağı yolunda güvence verdi.

XS
SM
MD
LG