Erişilebilirlik

Philadelphia Orkestrası'nda Viyolonsel Sanatçısı


Müzisyen bir ailede yetişen Efe Baltacıgil, 5 yaşında kemana başladı, 7 yaşındayken de viyolonsele geçti. Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı'nı bitirdikten sonra Philadelphia'daki Curtis Müzik Enstitüsü'ne girdi.

Efe Baltacıgil müzik dünyasındaki çıkışını bir kar fırtınasına borçlu. Dünyaca ünlü Philadelphia Orkestrası'nda yardımcı grup şefi olarak viyolonsel çalan Baltacıgil, 2005 Şubat'ında orkestranın birçok üyesinin kar fırtınası yüzünden Kimmel Center'a gidememesi üzerine, Piyanist Emanuel Ax'la Beethoven'ın 1 Numaralı Viyolonsel Sonatı'nı çaldı. Baltacıgil'in, yalnızca 10 dakikalık provayla hazırlandığı performans, Philadelphia Inquirer gazetesinden büyük övgü aldı. Gazete, Baltacıgil'i "fazlasıyla kendine has" bir sanatçı olarak nitelerken, müziğindeki "güçlü, kişilikli ve ifade derinliğine" sahip tarzının kendisine ileride önemli bir kariyer sağlayacağı öngörüsünde bulundu.

Halen Christoph Eschenbach yönetimindeki Philadelphia Orkestrası'nda grup şefi olarak viyolonsel çalan Efe Baltacıgil, Avery Fisher, Peter Jay Sharp ve Genç Konser Sanatçıları ödüllerini kazandı.

Amerika'daki Türkler programında Alparslan Esmer'in sorularını yanıtlayan Efe Baltacıgil, bu başarısının altında çok çalışmanın yattığını söylüyor. Efe Baltacıgil'le yapılan söyleşiyi yukarıdaki Windows Media bağlantılarından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG