Erişilebilirlik

25 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Ortadoğu gezisini değerlendiren New York Times, Washington’un, İsrail’e saldırılarını sürdürmesi için zaman kazandırmaya çalıştığını öne sürüyor. Ancak gazete, İsrail saldırılarının masum sivillerin ölümüne yol açarken Hizbullah’a ciddi bir zarar vermediğini vurguluyor ve bir an önce bölgeye uluslararası barış gücü yerleştirilmesi çağrısında bulunuyor:

“Lübnan ve İsrail halklarının acilen ihtiyacı olan, bir an önce ateşkes ilan edilmesi ve hemen ardından barışın korunması amacıyla iyi donatılmış bir gücün bölgeye konuşlandırılmasıdır. Bunun yanı sıra, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırılarını durdurmak ve askeri gücünü tasfiye etmek zorunda kalacağı yönünde bir uluslararası garanti verilmeli, Lübnan kendi sınırlarının denetimini üstlenerek yeniden egemenliğini kazanmalıdır.”

Christian Science Monitor ise bölgede konuşlandırılacak bir uluslararası gücün, barışın korunmasında ne ölçüde etkili olacağını sorguluyor. Afganistan’daki NATO birliklerinin ve Irak’taki koalisyon güçlerinin hala barışı sağlayamadığına dikkat çeken gazete, Lübnan’da görev yapması muhtemel bir uluslararası gücün başarılı olabilmesi için Batı yanlısı Arap liderlerin aktif desteğinin şart olduğunu vurguluyor:

“Hizbullah’ın İran’ın verdiği uzun menzilli füzeleri kullanması, bölgedeki Sünni Arap liderlere, İran’ın etkinliğini artırmaya ve Şiileri kendi politikası için kullanmaya çalıştığını gösterdi. İran’ın nükleer programı da göz önüne alındığında, Lübnan krizi belki de İslami teröre karşı daha güçlü bir Arap-Amerikan ittifakı doğmasını sağlayabilir. Belli başlı Arap liderlerin radikal İslam’a karşı net bir tavır almasıyla, 2006 Lübnan savaşı, Ortadoğu’da bir dönüm noktası olabilir.”

Washington Post, Irak başbakanı Nuri El Maliki’nin Başkan Bush’la yapacağı görüşme öncesinde Irak hükümetinin başarısız bir performans gösterdiği görüşüne yer veriyor. Irak’ta iç savaş tehlikesinin giderek arttığına dikkat çeken gazete, Şii, Sünni ve Kürt liderlerin bir an önce temel konularda bir uzlaşmaya varması gerektiğinin altını çiziyor:

“Iraklı politikacılar hemen harekete geçmeli ve Irak’ın geleceği konusunda bir uzlaşmaya varmalıdır. Özellikle Maliki gibi Şii liderler, anayasal sorunların çözümünde Sünni azınlığa adil bir öneride bulunmalı ve Şii milislerin tasfiye edilmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır. Eğer kararlı bir biçimde hareket etmezlerse, Irak’ın başarısızlığı kendilerinin de başarısızlığı olacaktır.”

USA Today ise Irak’ta her gün ortalama 100 kişinin öldüğünü hatırlatıyor ve ülkede zaten iç savaş olduğunu savunuyor. Gazete, çatışmaların Şiilerle Sünniler arasında bir mezhep savaşı boyutuna ulaştığını öne sürüyor: “Bush yönetimi, bütün Irak savaşı boyunca gerçekleri ya anlamadı ya da çok geç farkına vardı. Eğer Irak’ta istikrarın sağlanmasının önündeki en büyük tehdit, Sünni isyancılarla birlikte hareket eden yabancı teröristlerden değil de, bir iç savaştan kaynaklanıyorsa, Amerika yersiz bir iyimserlikle hareket etmek yerine bu gerçeğe uygun bir yaklaşım geliştirmelidir.”

XS
SM
MD
LG