Erişilebilirlik

Condoleezza Rice Beyrut'ta


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Lübnan Başbakanı Fuad Siniora’yla görüşmek üzere Beyrut’a vardı. Rice’ın helikopteri Beyrut’a yaklaşırken, İsrail uçakları hava sahasından çekildi.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail’le Hizbullah arasında derhal ateşkes sağlanması gerektiğini söyledi.

Ortadoğu’da temaslarda bulunacak olan Rice, ateşkesin mevcut krizin kaynağını dikkate alması gerektiğini de sözlerine ekledi. Bakan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le görüştükten sonra Batı Şeria’da Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas’la bir araya gelecek.

Amerika Dışişleri Bakanı, İsrail ve Batı Şeria’daki temaslarından sonra, Ortadoğu krizi konusunda Çarşamba günü Roma’da yapılacak konferansa katılacak.

İtalya’daki konferansa Amerika, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Fransa, Rusya, İngiltere, Mısır ve Suudi Arabistan’dan temsilcilerin katılması bekleniyor.

İsrail Kara Harekatı

Lübnan’ın güneyinde İsrail ordusuyla Hizbullah gerillaları arasında çatışmalar devam ediyor.

Bu sabah sınırı aşan İsrail zırhlı birliklerinin giriştiği harekât Bint Jebeyl adlı köy çevresinde yoğunlaşmış durumda.

Bu arada, İsrail’in kuzeyinde bir helikopter düştü. Ölü ve yaralı konusunda kesin bilgi yok. Bugün çıkan çatışmalarda şu ana kadar 10 İsrailli askerin yaralandığı bildiriliyor.

Dün de İsrail uçakları Lübnan’ı bombalamaya devam etti. Bombardımanda ölenler arasında, Lübnanlı bir foto muhabiriyle bir minibüsün üç yolcusu da var.

Hizbullah’ın roket saldırılarında ise, Hayfa’da iki kişinin öldüğü, sınıra yakın yerlerde ise 50 kişinin yaralandığı bildirildi.

Çatışmalarda şu ana kadar 350’den fazla Lübnan vatandaşı ve 35 İsrailli hayatını kaybetti.

Tahliye Çalışmaları Sürüyor

Lübnan’daki yabancıların vatandaşlarını tahliyesi devam ediyor.

Binlerce Kanada ve Amerikalıyla birlikte Türkler de gemilerle bu ülkeden ayrılıyor.

Batılı yabancıların çoğu ilk önce Kıbrıs’a nakledildiği için Rum yönetimi Avrupa Birliği’nden para yardımı istedi.

Yardım Konvoyları İçin Güvence Aranıyor

Birleşmiş Milletler Acil Yardım Dairesi, yardım konvoylarının Lübnan’ın güneyine geçmek için İsrail’den güvence almaya çalışıyor.

Daire Başkanı Jan Egeland, Beyrut’ta yaptığı açıklamada, İsrail’den konvoylara saldırmayacağı yolunda söz aldığını ancak bunun resmi güvence olmadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler yetkilisi, Lübnan’ın güneyinde mahsur kalan yüz binlerce kişinin, acil yardıma ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Gösteriler Düzenleniyor

Londra’da binlerce İngiliz Yahudi dün, İsrail ordusunun Hizbullah’a karşı giriştiği saldırıları destekleyen bir gösteri düzenledi.

Göstericiler ellerinde “Barışa Evet, Terörizme Hayır” yazılı pankartlar taşıdı.

Cumartesi günü de dünyanın birçok kentinde İsrail’i protesto eden gösteriler yapılmıştı.

Bu arada Belçika’daki bir basın kuruluşu, İsrail’in Lübnan televizyon vericisine düzenlediği ve bir mühendisin ölümüne yol açan saldırıyı kınadı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu bombardımanın basın özgürlüğüne karşı bir tehdit olduğunu belirtti, basın görevlilerinin özgürlük ve güvenliğine saldırının haklı görülemeyeceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG