Erişilebilirlik

Gül Roma Toplantısına Gidiyor


Lübnan için oluşturulması planlanan uluslararası barış gücüne Türkiye’nin katılıp katılmayacağı belirsizliğini koruyor. Konunun, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün de katılacağı, Roma’da yapılacak Ortadoğu barış konferansında kesinleşmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Gül, Çarşamba günü yapılacak ve İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısıyla tırmanan Ortadoğu'daki gerilimin ele alınacağı barış konferansı için yarın öğleden sonra Roma'ya gidiyor.

Çarşamba sabahı başlayacak konferansın gündeminde, bölgede ateşkesin sağlanması için izlenebilecek stratejiler, insani yardım için güvenli bir koridorun sağlanması ve uluslararası askeri gücün oluşturulması bulunuyor.

İtalya'nın ev sahipliğindeki konferansta Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya, İspanya, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları düzeyinde temsil edilecek. Konferansa, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Dünya Bankası Başkanı'nın da katılması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Gül'ün de bir konuşma yapması beklenen konferansın öğleden sonra sona ermesi, toplantının ardından da ortak bir açıklama yapılması planlanıyor.

Bu arada bugün, Arap ülkelerinin Ankara’daki temsilcileri, İsrail’in Lübnan’a saldırılarına karşı Lübnan halkına destek vermek amacıyla Lübnan'ın Ankara Büyükelçiliğini ziyaret etti. Ziyarete Irak, Fas, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Tunus ve Cezayir büyükelçileri ile Sudan, Filistin, Ürdün, Kuveyt, Katar, Yemen, Umman ve Mısır maslahatgüzarları katıldı.

Lübnan’ın Ankara Büyükelçisi Habib Siam ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, ülkesinde son gelişmeler üzerine oluşturulması tartışılan barış gücünde Türkiye’nin de yer almasından memnuniyet duyacaklarını söyledi.

Ancak Ankara, Lübnan’ın güneyine Türkiye’nin de içinde bulunacağı bir barış gücü konuşlandırılması önerisine soğuk yaklaşıyor. Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı ancak NTV televizyonun verdiği habere göre, Lübnan’a İsrail’in isteği doğrultusunda NATO Barış Gücü gönderilmesi ve barış gücünde Türk askerinin de yer alması fikrine Ankara tepki gösteriyor ve bu durumun ancak savaş ortamı bittikten sonra değerlendirilebileceği belirtiliyor.

Ankara’nın tavrının, İsrail-Lübnan sınırına barış gücü yerleştirilmesi konusunun da ele alınacağı Çarşamba günü Roma'da düzenlenecek Orta Doğu Konferansında netleşeceği tahmin ediliyor.

XS
SM
MD
LG