Erişilebilirlik

Etiyopya Somali'de Bir Kente Daha Girdi


Etiyopya birlikleri, Somali’de bir kente daha girerek hava alanını kontrol altına aldı.

Görgü tanıkları 200 kişilik bir Etiyopya birliğinin Somali-Etiyopya sınırının yaklaşık 100 kilometre güneyindeki Vecd kentine girdiğini söylüyor. Kentte çatışma çıkmadığı öğrenildi.

Başkent Mogadişu’yu kontrol eden İslamcılar ise laik geçici hükümetle görüşme masasına oturmayacaklarını, çünkü Etiyopya birliklerinin bu hükümete destek vermek için Somali’ye girdiğini açıkladı.

Laik hükümetle İslamcılar arasında silahlı çatışmayı önlemeyi amaçlayan görüşmeler bugün Sudan’ın başkenti Hartum’da yapılacaktı.

Etiyopya birlikleri ilk kez önceki gün sınırı geçerek geçici hükümetin bulunduğu Baidoa kentine girmişti. Bir gün önce de İslamcı milisler Baidoa’ya 40 kilometre yaklaşmış, ancak kısa bir süre sonra çekilmişti.

Geçici hükümet, yalnızca Baidoa ve çevresini kontrol edebiliyor.

Etiyopya , asker gönderdiği haberlerini yalanlamakla birlikte Baidoa’daki hükümeti korumak için, Somali’ye askeri müdahalede bulunabileceğini belirtiyor.

Amerika ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, durumun daha da kötüleşmesini önlemek için tarafları itidalli olmaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG