Erişilebilirlik

AB Ülkelerinden Yeni İran Tasarısı


İngiltere, Fransa ve Almanya Güvenlik Konseyi’ne, İran’ı uranyum zenginleştirmeye son vermeye çağıran bir tasarı sunuyor.

Tasarı İran’dan, tüm uranyum zenginleştirme çalışmaları ile silah üretme yeteneğine sahip ağır su nükleer reaktörleri yapımını durdurmasını istiyor. Tasarı istenenler yapılmadığı taktirde İran’ın ekonomik yaptırımla cezalandırılacağını belirtiyor, ancak askeri kuvvet tehdidinde bulunmuyor.

İran, uluslararası çağrılara rağmen, topraklarında uranyum zenginleştirmeye devam edeceğini açıkladı.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Laricani, Tahran’ın, gelecek 20 yıl içinde elektrik üretimini 20 bin megawatt’a çıkarabilecek nükleer kapasiteye sahip olmayı hedeflediğini belirtti.

Laricani, bu hedef doğrultusunda İran’ın yabancı kaynaklara dayanmadan nükleer reaktörleri için yakıt üretebilmesi gerektiğini söyledi.

Laricani, Amerika’yı, Batı ile arasındaki nükleer uyuşmazlığa görüşmeler yoluyla çözüm bulunmasını engellemekle de suçladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi Amerika, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’nın yanı sıra Almanya, İran’a nükleer programından vazgeçmesi için bir teşvik paketi önermiş bulunuyor. İran bu öneriye 22 Ağustos’tan önce yanıt vermeyeceğini açıklamıştı.
XS
SM
MD
LG