Erişilebilirlik

21 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Ortadoğu’da asıl sorunun ateşkesin sağlanması değil, Hizbullah’ın silahsızlandırılması olduğu görüşüne yer veriyor. Birleşmiş Milletler’in iki yıl önce bu yönde bir karar aldığını ancak bu kararın hayata geçirilemediğini hatırlatan gazete, Amerika, Avrupa ve Arap ülkelerine Hizbullah konusunda Suriye ve İran’a baskı uygulamaları çağrısında bulunuyor:

"İsrail’in tek güvendiği ülke olduğu için bu girişimlerde öncülüğü Amerika üstlenmelidir. Yani, İsrail’e savaşı sürdürmesi için zaman kazandırmayı amaçlayan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bir uçağa atlamalı ve hem Kudüs’ü, hem de Şam’ı ziyaret etmelidir. Ne kadar gecikirse, o kadar çok insan ölecektir ve kalıcı bir barış sağlamak o kadar zorlaşacaktır."

Boston Globe da Lübnan’da 500 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekiyor ve bir an önce ateşkes sağlanmasını istiyor. Gazete, İsrail saldırılarının Hizbullah’ı zayıflatmak yerine tam tersine güçlendirebileceği uyarısında bulunuyor:

"Eğer Hizbullah, uluslararası bir istikrar gücü tarafından İsrail sınırından uzak bir bölgeye sürülebilirse, İran’ın elinde işe yaramaz bir silah haline gelecektir. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için İsrail, bölgedeki potansiyel partnerleri ve tarafsız gruplar, İsrail düşmanlarının yanında saf tutmaya başlamadan önce, derhal kendi koşullarıyla ateşkes ilan etmelidir."

Christian Science Monitor, başkan Bush’un kök hücre yasasını veto gerekçesinde dini ve ahlaki gerekçelere yer vermesinden hareket ederek, Amerikan siyasi yaşamında dinin yerini sorguluyor. Yapılan araştırmalara göre, seçmenlerin oy kullanırken adayların dinsel inancını göz önünde tuttuğunu hatırlatan gazete, Cumhuriyetçilerin yanı sıra Demokratların da dini söylemlere ağırlık vermeye başladığını belirtiyor:

"Dini düşüncelerin kamusal alanda ne kadar yer kaplayacağı konusu, hassas bir dengeyi gerektiriyor. Din, siyasi saldırıların bir aracı olarak kullanılamaz. Fakat politika her vatandaşın dinsel inancıyla toplumun genel çıkarı arasında bir uyum sağlamanın aracı olarak kullanılmalıdır."

XS
SM
MD
LG