Erişilebilirlik

Lübnan'da Çatışmalar Sürüyor


İsrail savaş uçakları Lübnan’daki Hizbullah hedeflerini vurmaya devam ederken güneyde çatışmalar şiddetlendi.

Sınırı geçerek Lübnan’a giren İsrail askerleri ile Hizbullah gerillaları arasında çıkan çatışmalarda İsrail 11 askerinin yaralandığını bildirdi. El Cezire televizyonu ise 3 İsrailli askerin öldüğünü haber verdi. Ancak haber İsrail tarafından doğrulanmadı. Hizbullah’ın kayıpları konusunda bilgi verilmedi

Bu arada İsrail, Hizbullah’a ait yeraltı silah depolarını ve füze rampalarını imha etmeye yönelik hava saldırılarını sürdürüyor.

İsrail dün de üst düzey Hizbullah liderlerinin saklandığı sanılan bir sığınağı imha etmek için, havadan 23 ton bomba yağdırdı. Hizbullah bombaların, sığınağa değil inşaat halindeki bir camiye düştüğünü bildirdi.

Direniş Beklendiğinden Güçlü

Muhabirimiz Elif Ural Hayfa'dan bildiriyor:

İsrail ve Hizbullah arası çatışmalar artarak devam ediyor. Lübnan da sınır ötesi operasyonlar düzenleyen İsrail özel birlikleri beklediklerinden daha güçlü bir direnişle karşılaşıyor.

İsrail hava saldırılarında hedef olan Lübnanlı sivillerin sayısı hergeçen gün artarken İsrail`in Gazze şeridine düzenlediği operasyonlarda da hedef siviller oluyor.

Çatışmadan bir Ortadoğu krizine dönen Hizbullah - İsrail gerginliği için dünya diplomasi trafiğine oldukça hızlı, ancak çabalar şu ana kadar sonuçsuz.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Ortadoğu'dan dönen BM heyetinin çalışmaları hakkında Güvenlik Konseyi'ni bilgilendirmeye hazırlanıyor. Güvenlik Konseyi Ortadoğu’daki bu krizin çözümü için izlenmesi gereken en iyi yolun hangisi olduğu uzlaşma içerisinde değil.

Kofi Annan, şiddet olaylarına son verecek bir karar çıkarma konusunda Güvenlik Konseyi'ni ikna etmeye çalışacak, İsrail ve Lübnan hükümetleriyle temaslarını tamamlayıp New York'a dönen BM heyetinin izlenimlerini aktaracak.

Annan, geçen hafta düzenlenen G8 zirvesinde, barışı korumak amacıyla Lübnan’ın güneyinde uluslararası istikrar gücü konuşlandırma fikri üzerinde durmuştu. İngiltere de bu öneriyi destekliyor.

Ne var ki gözlemciler Güvenlik Konseyi üyelerinin, daha acil bir konu olarak görülen, "derhal bir ateşkes ilan edilmesi" üzerinde anlaşmaya varabileceklerine pek ihtimal vermiyor.

Fransa, Lübnan'daki insanlık krizinin geldiği boyutlara bakıldığında, İsrail'in saldırılarının derhal durdurulması gerektiğini söylüyor.

ABD ise bu görüşe karşı, ilan edilecek bir ateşkesin kalıcı olmasından yana.

İsrail Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dan Halutz'a göre Lübnan ve Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlar uzun sürebilir.

Orgeneral Halutz, ordu mensuplarına gönderdiği yazılı mesajda, İsrail'in, varolma hakkını tanımayan radikal dinci terörist gruplarla savaş halinde olduğunu belirtti.

Orgeneral Halutz, ordu mensuplarına gönderdiği yazılı mesajda, İsrail'in, varolma hakkını tanımayan radikal dinci terörist gruplarla savaş halinde olduğunu belirterek, 'Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndekilerin eklendiği kuzeydeki çarpışmalar uzun sürebilir' dedi.

İsrail halkının yüzde sekseni de Lübnan’da yürütülen operasyonda hükümeti destekliyor.

Kısa süreli bir ateş keş yerine kalıcı çözüm isteyen İsrailliler yeniden katyuşa korkusu ile yaşamamak için şimdi temizlik şart görüşünde.

Diğer taraftan Lübnan'daki yabancıların tahliyelerine devam ediliyor.

Yabancı ülke vatandaşları, günler süren ertelemeler, belirsizlik ve tehlike içinde geçirdikleri saatlerin ardından, Sur kentinin sahil kıyısında toplanmış durumda.

Birleşmiş Milletler gözetiminde 100 kişilik gruplar halinde alınıp Sur limanına getirilen bu kişiler, buradan küçük teknelerle açıkta bekleyen gemiye naklediliyorlar. Tahliye edilen kişiler topluca Kıbrıs'a sevk edilecek.

Ükeden kaçış hızla devam ediyor Lübnanlı aileler de dahil olmak üzere on binlerce insan evlerini terk edip komşu Suriye'ye kaçtı.

Kurtarma ekipleri, yerlerinden olan 500 binden fazla insan için su, gıda ve tıbbi yardım ihtiyacının giderek arttığını söylüyor.

'Ateşkes İlan Edilsin'

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Lübnan’da hemen ateşkes ilan edilmesini istedi.

Krize diplomatik çözüm bulmak için ateşkesin şart olduğunu vurgulayan Annan, ancak çatışmaları hızla sona erdirmenin önünde “ciddi engeller” olduğunu söyledi.

İsrail’in aşırı kuvvet kullandığını belirten Annan, Hizbullah’ın İsrail’i tahrik ettiğini ve kaçırdığı askerleri bırakması gerektiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri Güney Lübnan’a barış gücü gönderilmesi ve Lübnan konusunda bir uluslararası konferans düzenlenmesi çağrısında da bulundu.

Amerika’nın BM Büyükelçisi ise ateşkesin soruna uzun vadeli çözüm getirmeyeceğini söyledi.

İsrail’in BM Büyükelçisi de Annan’ı, krizi doğuran esas nedenlere değinmemekle suçladı. İsrailli diplomat bu nedenleri, terör, İran ve Suriye olarak tanımladı.

Daha önce Rusya, Mısır, Avrupa Birliği ve Papa Benedict hızla ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, bugün ilerleyen saatlerde New York’ta Ortadoğu krizini görüşecek.

Tahliye Çalışmaları Sürüyor

Lübnan’daki Amerikan vatandaşlarını tahliye etmek üzere bölgeye gönderilen Amerikan askerleri Beyrut’a ulaştı.

Beyrut yakınlarında bir kumsala çıkan 40 deniz piyadesi yüzlerce Amerikan vatandaşının USS Nashville savaş gemisine nakline yardımcı oluyor. Şu ana kadar Beyrut’ta bulunan 25 bin Amerikan vatandaşından yalnızca 8 bininin ülkeyi terk etmek istediği öğrenildi.

Tahliyenin birkaç gün süreceği bildiriliyor. Bu arada bir yolcu gemisiyle gönderilen 1000 kadar Amerikalı da Kıbrıs’a ulaştı.

Avrupa hükümetleri tarafından gönderilen yolcu gemileriyle, diğer yabancıların Lübnan’dan çıkarılması çalışmalarıysa sürüyor. Binlerce Lübnanlı ve diğer Arap ülkelerinin vatandaşları da, İsrail’in saldırılarından kaçmak amacıyla Suriye’ye sığınıyor.

Gazze'de Operasyonlar Sürüyor

İsrail Gazze’de üç hafta önce başlattığı operasyona devam ediyor. Bugün bir mülteci kampına düşen bombalar 2 Filistinlinin ölümüne, beşinin de yaralanmasına yolaçtı.

İsrail, ölenlerin militan olduğunu bildirdi.

İsrail kuvvetlerinin, dün Meghazi mülteci kampına düzenlediği operasyon sırasında 10 Filistinli ölmüş, 5 İsrailli asker de yaralanmıştı.

'Saldırılar Hizbullah'ı Zayıflatmıyor'

Hizbullah’a karşı operasyon başlatan İsrail, başta başkent Beyrut olmak üzere Lübnan’ın belli başlı kentlerini geçen haftadan bu yana bombalıyor.

Saldırılar yüzünden Şiiler ülkenin daha güvenli bölgelerine sığınırken, bazı Lübnanlılar, ülkeyi terk ediyor.

Son 25 yıldır Lübnan’da yaşayan Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün eski sözcüsü Timur Göksel Alparslan Esmer’in sorularını yanıtladı. Göksel’e göre, İsrail’in saldırıları Hizbullah’ı zayıflatmıyor.

Söyleşiyi yukarıdaki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG