Erişilebilirlik

Lübnan Bombardımanı Yedinci Gününde


İsrail’in Lübnan’a yönelik hava saldırıları, yedinci gününe girerken, Hizbullah, İsrail’in kuzeyine roket atmaya devam ediyor.

İsrail uçaklarının bugün düzenlediği saldırılarda 30 Lübnanlının hayatını kaybettiği bildiriliyor. Bir askeri üsse düzenlenen saldırıdaysa 11 Lübnan askerinin öldüğü açıklandı.

Bu arada, Beyrut’un güneyinde, Hizbullah’ın kalesi olduğu belirtilen bir dış mahalle bombalandı. Bugün ayrıca, Bint Jebeil kasabasına yakın bir köy vuruldu; saldırıda en az altı kişinin öldüğü haber veriliyor.

İsrail’deyse, Hizbullah roketleri Nahariye kasabasını vurdu. Bu saldırıda bir kişi öldü. Hayfa’ya düzenlenen roket saldırılarıysa sürüyor.

İsrail Genelkurmay İkinci Başkanı Tümgeneral Moşe Kaplinsky, operasyon hedeflerine birkaç hafta içinde ulaşacaklarını söyledi. İsrailli komutan, şimdilik, kara birlikleriyle işgal planlanmadığını açıklarken Hizbulah’ın attığı roket sayısının azaldığını belirtti.

Diplomatik Çözüm Arayışları

Birleşmiş Milletler heyeti ateşkes planını İsrail’e sundu.

Kudüs’te bugün İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüşen Birleşmiş Milletler diplomatı Terje Roed-Larson, İsrail’le Hizbullah arasındaki çatışmalara son verecek “somut fikirler” önerdiğini açıkladı. Roed-Larson öneriler konusunda bilgi vermedi.

Livni ise ancak Hizbullah kaçırılan askerleri bırakır ve Lübnan ordusu İsrail’le sınır bölgesini kontrol altına alırsa ateşkese hazır olacaklarını söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı, ayrıca Hizbullah’ın gelecekte silahsızlandırılacağı yolunda garanti verilmesini de istedi.

Vijay Nambiar başkanlığındaki bir başka Birleşmiş Milletler heyeti de dün Beyrut’ta Lübnanlı yetkililerle görüştü.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, bugün Brüksel’de, Güney Lübnan’a, bölgede istikrarı sağlayacak daha büyük, daha iyi silahlanmış bir uluslararası güç gönderilmesi ve Lübnan hükümetine, Hizbullah’ı silahsızlandırması için zaman tanınması çağrısında bulundu.

Tahliye Çalışmaları Sürüyor

Lübnan’da binlerce yabancı ülke vatandaşı, hükümetlerinin yardımı ile ülkeden çıkmaya çalışıyor.

İngiltere, Fransa, Rusya ve İtalya dün vatandaşlarından bir bölümünü tahliye etti.

Amerika ise, vatandaşlarını askeri nakliye uçaklar ve kiralanan yolcu gemileriyle tahliyeye hazırlanıyor. Bu arada, Washington tahliye çalışmalarına destek vermesi için bölgeye 2000 deniz piyadesi ve beş savaş gemisi gönderiyor. Lübnan’da yaklaşık 25 bin Amerikan vatandaşının bulunduğu tahmin ediliyor.

Lübnan’dan tahliye edilenlerin büyük bölümü önce Kıbrıs’ın Rum kesimindeki Larnaka’ya götürülüyor. Kıbrıs Rum yetkilileri, turizm mevsimi nedeniyle otellerin dolu olduğunu, bu nedenle Lübnan’dan tahliye edilenlerin bir an önce hava yoluyla ülkelerine nakledilmeleri gerektiğini belirtiyor.

Arap ülkelerinin vatandaşları ise Suriye üzerinden evlerine geri döndükleri bildiriliyor.

Lübnan’ı havadan ve denizden ablukaya alan İsrail, yoğun bombardımanla Beyrut havaalanını da kullanılamaz hale getirmiş bulunuyor.

XS
SM
MD
LG