Erişilebilirlik

Irak Savaşı ve ABD'de Kongre Seçimleri


Amerika Kasım ayında Kongre seçimlerine hazırlanıyor... Muhalefetteki Demokratlar hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da çoğunluğu ele geçirmeye çalışıyorlar. Seçim kampanyasının gündemindeki başlıca konu, Irak savaşı...

Kongrenin iki kanadı, yani hem Temsilciler Meclisi. hem de Senato, 1994 yılından bu yana Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolunda. Kamuoyu yoklamalarına göre, Başkan Bush’un ve Cumhuriyetçilerin önemli ölçüde destek kaybetmesi, Demokratlar için umut kaynağı oldu. Demokratlar, 2006 seçimlerinin çoğunluğu ele geçirmeleri için en iyi fırsat olduğuna inanıyor.

Parti içinde Irak’tan çekilme konusunda görüş ayrılığı olmasına rağmen, Demokratlar Amerikan halkının Irak savaşı konusundaki memnuniyetsizliğini öne çıkararak Kasım ayında zafere ulaşmayı planlıyor.

Nevada eyaletini temsil eden Demokrat Partili Senatör Harry Reid şöyle konuştu: “Plan nerede? Başkan’ın Irak’tan çekilme planı var mı? Başkomutan o, biz değiliz...”

Bush ve Cumhuriyetçiler, Irak savaşı konusunda son aylarda savunmaya çekildi. Muhalefetin girişimlerine karşı koymanın yollarını arayan Cumhuriyetçiler, dikkatleri, Demokratlar arasındaki görüş ayrılığına çekmeye çalışıyor.

Bush, bu konuda şunları söyledi: “Seçimler nasıl mı kazanılır? Bir şeye inanarak kazanılır... Amerikalıları terör saldırılarından korumak için bir plan hazırlayarak seçim kazanırsınız.”

Demokrat Partili politika danışmanı Mark Mellman, Kasım ayındaki Kongre seçimlerini muhalefetin lehine çevirecek konulardan birinin Irak olduğunu söylüyor: “Bence Cumhuriyetçiler, seçmenlerin sadece Başkana muhalefet etmesini istiyor; ancak, seçmenler Cumhuriyetçilerin hepsine muhalefet ediyor.”

Cumhuriyetçileri zor durumda bırakan tek konu Irak değil. Yüksek petrol fiyatları ve yönetimin Katrina Kasırgasına hazırlıksız yakalanması da iktidarın başını ağrıtacak konular arasında yer alıyor.

Cumhuriyetçi Parti için anket çalışmaları yapan Kellyanne Conway, seçmenlerin Cumhuriyetçilere karşı olmadığını; daha ziyade iktidara karşı olduğunu düşünüyor. Conway, Cumhuriyetçi olan Bush’un politikalarını beğenmeyen seçmenlerin, Cumhuriyetçi Kongre adaylarını da cezalandıracağını düşünmüyor... Conway şöyle diyor: “Bu seçimleri, George Bush için bir referanduma çevirmek istiyorlar. Konu ister Irak olsun, ister yolsuzluk, ister siyasi ahlak tartışmaları... Seçimleri Bush’a karşı bir referanduma dönüştürmek, başarısız bir strateji olur.”

Cumhuriyetçiler, Amerikan halkının Irak’tan aceleci bir şekilde çekilmeye karşı olduğuna inanıyor. Bu nedenle, iktidar partisi, Kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerinin daha ziyade yerel konular üzerinde odaklanacağını düşünüyor. Cumhuriyetçilere göre, seçimler, ulusal sorunlar değil, adayların kişilikleri üzerinde yoğunlaşacak.

Politika uzmanlarına göre, Amerika’da ara seçimlerde galip gelmenin yolu, partililerin sandık başına gitmelerini sağlamaktan geçiyor... Virginia Üniversitesinden Larry Sabato’ya göre, Irak’ta yaşanan sorunlar, Cumhuriyetçilerin seçimlere katılım oranını düşürecek; savaş karşıtı demokratların seçimlere katılım oranınıysa, önemli ölçüde artacak.

Demokratlar, Temsilciler Meclisinde çoğunluğu ele geçirmek için 15 ek sandalye kazanmak durumunda, Senato’da çoğunluğu kazanmak için 6 ek sandalye almaları gerekiyor.

Connecticut Eyaletindeki Önseçimler İlgiyle İzleniyor

Connecticut eyaletindeki Demokratlar, Senatör Joseph Lieberman’ın Irak savaşına verdiği destekten şikayetçi.

Bu noktada, Demokrat partide bir bölünme gözleniyor. Demokrat Partili Lieberman’ın savaşa destek vermesi nedeniyle, aynı partiden Senatoya aday olmak isteyen Ned Lamont’u destekleyenlerin sayısı artıyor.

8 Ağustos’ta ön seçimler yapılacak ve Demokrat Parti’den Senato’ya kimin aday olacağı belirlenecek.

Geçtiğimiz günlerde, Lieberman ve Lamont televizyonda bir tartışma programına katıldı. Lamont, Liberman’ın Irak savaşına verdiği desteğe odaklandı: “Senatör Lieberman, eğer siz Başkan Bush’un başarısız politikalarına karşı çıkmayacaksanız, ben çıkarım... 135 bin askerimiz kanlı bir iç savaşında göbeğinde... Bizi bu pisliğe karıştıranların sorumlu tutulması gerekiyor – gelin tartışalım...”

Joe Lieberman, Amerika’nın kuzey doğusundaki Connecticut eyaletinin en popüler politikacılarından biri... Her iki partiden de destek toplayabiliyor. Ancak, 18 yıl boyunca Senato’da görev yapan Lieberman’ın, fazla tanınmamış bir politikacı olan Lamont’la başı dertte.

Lieberman şöyle konuştu: “Ned Lamont, bana karşı verdiği mücadelede sadece bir konuya odaklanmış durumda: Irak. Kim olduğumu ve ne yaptığımı çarpıtıyor. Size biraz bilgi vereyim. Ben George Bush’u tanıyorum. George Bush’a muhalefet ettim. George Bush’a karşı aday oldum... Ben, George Bush değilim...”

Joe Lieberman 2000 yılında Demokrat Partiden Başkan Yardımcısı adayı olmuştu. Son kamuoyu yoklamalarına göre, Lieberman, az bir farkla önde gidiyor. Ancak, uzmanlar, Lieberman’ın Irak savaşına verdiği destekten dolayı çok büyük tepki topladığını ve bu nedenle önseçimlerde kimin galip geleceğini kestirmenin zor olduğunu söylüyor.

Connecticut’taki Fairfield Üniversitesinde siyaset bilimi profesörü olan John Orman anlatıyor: “Bu önseçimlerin belirleyici bir rolü var. Bu tartışma demokratların güçlü olduğu Connecticut gibi bir eyalette, Irak savaşının ne kadar önemli bir konu olduğunun göstergesi... Connecticut eyaletindeki önseçimler, Demokrat partinin eğilimini belirliyor...”

Lieberman – Lamont mücadelesi bütün ülkenin ilgisini toplamış durumda. Irak savaşına destek veren Demokratlar, bir anlamda, kendilerini bekleyen gelişmeleri görmek amacıyla bu önseçimleri ilgiyle izliyor.

Virginia Üniversitesi Politika Merkezi Direktörü Larry Sabato şöyle diyor: “Demokrat Parti büyük ölçüde Irak savaşına karşı çıkıyor. Bir çekilme takvimi açıklanmasını istiyor. Kendi aralarında anlaşamadıkları konu, çekilmenin zamanlamasıyla ilgili. Ancak, Parti, büyük ölçüde çekilmeden yana.”

Lieberman 8 Ağustos’taki önseçimleri kaybetse bile, Kasım’da yine de aday olabilir. Demokrat Partiden değil, bağımsız olarak aday olması mümkün çünkü tanınmış bir siyasetçi.

John Orman, Lieberman’ın her iki partinin destekçilerine hitap eden bir siyasetçi olduğunu hatırlatıyor... Yani bağımsız olarak aday olsa bile, seçimleri kazanma şansı var. Orman şöyle konuştu: “Bağımsızlar tarafından destekleniyor – bazı Cumhuriyetçiler tarafından da destekleniyor. Bu insanlar, bağımsız aday olursa Lieberman’a oy vereceklerini söylüyor...”

Tabii, böyle bir durumda, Demokrat Parti Lieberman’a destek vermeyecektir, bu da önemli bir etken. Senatör Hillary Clinton ve Senatör John Kerry gibi siyasetçiler ise, Connecticut eyaletinde önseçimleri kazanan Demokrat adaya destek vereceklerini açıkladılar.

XS
SM
MD
LG