Erişilebilirlik

Pyonyang: 'Güvenlik Konseyi Bizi Bağlamaz'


Füze denemeleri yapması üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kınanan Kuzey Kore, Konsey’in aldığı kararların kendisini bağlamadığını duyurdu.

Bu ülkenin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Güvenlik Konseyi kararının alınması için Kuzey Kore’ye karşı “düşmanca” davranan Amerika’nın ön ayak olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’yi füze denemeleri konusunda uyaran kararı, tüm füze faaliyetlerinin durdurulmasını ve karara imza atan tüm üye ülkelerin, Pyongyang Hükümeti’nin füze teknolojisi alıp-satmasını engellemesini öngörüyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Sekizler Grubu zirvesine katılmak için gittiği St.Petersburg’da yaptığı açıklamada, Güvenlik Konseyi’nin oy birliğiyle aldığı kararın, Kuzey Kore’yi tekrar müzakere masasına oturtacağını söyledi.

Rice, Kuzey Kore’nin daha fazla tecrit edilmemesi için müzakerelere geri dönmesi gerektiğinin altını çizdi.

'Kuzey Kore Altılı Görüşmelere Dönmeli'

St. Petersburg’da ikili görüşmelerde bir araya gelen Başkan Bush ve Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması için, 6 ülkenin katıldığı müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini vurguladı.

Başkan Bush, füze denemesi yapması üzerine Kuzey Kore’yi kınayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne destek verdiği için Çinli lidere, teşekkür etti.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ise tüm Kore yarımadasının nükleer silahlardan barışçıl bir şekilde arındırılmasını umduklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG