Erişilebilirlik

Hizbullah İsrail'le Savaşıyor


Lübnan’ın güneyinden Hizbullah tarafından atılan roketler, İsrail’in kuzeyindeki Hayfa kentinde bir tren istasyonuna düştü. Saldırıda 8 İsrailli sivil öldü.

Olaydan sonra televizyona açıklama yapan Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, örgütün İsrail’e yönelik saldırılarının süreceği uyarısında bulundu.

İsrail ise, iki askerinin Hizbullah militanları tarafından kaçırılmasının ardından hafta içinde Lübnan’da başlattığı hava operasyonlarını sürdürüyor. İsrail saldırılarında şu ana kadar Lübnan’da 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Yetkililer, Lübnan’da bugünkü saldırılarda en az 10 kişinin öldüğünü duyurdu.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bugün yaptığı açıklamada, Hayfa’ya düzenlenen roket saldırısının, “sonuçlarının ağır olacağı” uyarısında bulundu. Hayfa, Lübnan sınırına yalnızca 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Durumu yerinde izleyen muhabirimiz Elif Ural, Hizbullah’ın roket saldırılarının ardından, Hayfa’nın bir hayalet kent haline geldiğini söyledi. Elif Ural'ın Hayfa'dan geçtiği ayrıntılı haberi, yukarıdaki Windows Media bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

İsrail’in ağır bombardımanına hedef olan Lübnan’da siviller ve yabancılar, ülkeyi terk etmeye çalışıyor.

Amerikan güvenlik ekipleri de Amerikan vatandaşlarının Lübnan’dan çıkarılması amacıyla Beyrut’taki Amerikan Büyükelçiliği’ne helikopterlerle ulaştı. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, durumun yakından izlendiğini ve büyükelçilik personeline ülkeyi terk etme izni verildiğini bildirdi. Lübnan’da yaklaşık 25 bin Amerikan vatandaşının bulunduğu tahmin ediliyor.

Çoğunluğunu Avrupalıların oluşturduğu 350 kadar kişinin dün gece Lübnan'dan Kıbrıs’a götürüldüğü bildirildi. Fransa da bölgeye bir yolcu gemisi gönderiyor.

Dışişleri Bakanlığı da Türk vatandaşlarına, Lübnan’a seyahat etmeme uyarısında bulundu. Bakanlık, Lübnan’da mahsur kalan Türk vatandaşlarının tahliye edilmelerini sağlamak için gerekli hazırlıkların yapıldığını açıkladı.

Gazze'de Beş Filistinli Militan Öldürüldü

Bu arada İsrail, Gazze’deki operasyonlarını da sürdürüyor. İsrail birliklerinin bölgede beş Filistinli militan ve bir sivili öldürdüğü bildirildi.

Filistinli görgü tanıkları, İsrail ordusunun düzenlediği operasyonda çok sayıda kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail, militanların içinde bulundukları araçta giderken bir hava saldırısında öldürüldüğünü açıkladı.

XS
SM
MD
LG