Erişilebilirlik

Bush ve Putin Arasında Görüş Ayrılığı


Başkan Bush and Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Orta Doğu'daki şiddet olaylarını durdurmak için çaba harcadıklarını söyledi. Ancak iki liderin, İsrail'in Lübnan sınırında iki askerinin kaçırılmasına ve Lübnan'dan atılan roketlere verdiği karşılığın uygun olup olmadığı konusunda görüş ayrılığı içinde olduğu ortaya çıktı.

Bush'la birlikte Rusya'da bulunan Amerika'nın Sesi Beyaz Saray Muhabiri Scott Stearns'ün verdiği habere göre, Başkan Bush ve Rusya Devlet Başkanı Putin G-8 Zirvesi'nin yapılacağı Saint Petersburg'da önce ikili bir görüşme yaptı.

Bush ve Putin daha sonra gazetecilere açıklama yaparken Başkan Bush son şiddet olaylarının nasıl başladığı konusu üzerinde durdu ve olaylardan İsrail'in kuzeyine roket ateşi açan ve iki İsrail askerini kaçıran Hizbullah grubunun sorumlu olduğunu söyledi. Bush şöyle dedi:

"Şiddeti sona erdirmek için yapılması gereken şey, Hizbullah'ın silahlarını bırakması ve saldırılarına son vermesidir. Bu nedenle Suriye'yi, Hizbullah üzerindeki nüfuzunu kullanmaya çağırıyorum."

Başkan İslamcı militanların bu son çatışmaları, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in İsrail-Filistin çatışmasına iki devlet esasına dayalı çözüm bulma yönünde sağladığı ilerlemeyi engellemek için başlattıklarını söyledi. Başkan şöyle konuştu:

"Bu hedef yönünde ilerleme sağlanırken bazı terörist unsurlar demokrasinin ilerlemesini durdurmak için harekete geçti. Hamas'ın militan kanadı saldırılara girişti. Hizbullah da iki devlet esasına dayalı çözümü engellemek için hareke geçmeye karar verdi."

Başkan Bush, İsrail'in bu saldırılara karşı kendini savunma hakkını desteklediğini tekrarladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise her iki tarafın yolaçtığı şiddeti kınarken, İsrail'in Beyrut havaalanını ve Lübnan'ı Suriye'ye bağlayan ana karayolunu bombalama gibi girişimlerinin ne derece uygun olduğunu sordu. Rus lider bütün tarafların kan dökmeye en kısa zamanda son vermesi gerektiğini söyledi. Putin şöyle konuştu:

"Hedeflere kuvvet kullanmak, adam kaçırmak ve bağımsız bir devletin topraklarına saldırmak gibi yöntemlerle ulaşmaya çalışmayı hiçbir şekilde kabul edemeyiz. Bu açıdan İsrail'in kaygılarını haklı buluyoruz. Ancak aynı zamanda kuvvet kullanma konusunda ölçülü davranmak gerektiğini düşünüyoruz."

Putin, Başkan Bush'la birlikte savaşan taraflar arasında hem savaşı durdurmak hem de İsrail'in güvenli sınırlar içinde yaşamasını sağlamak için ortak zemin bulma konusunda gereken her türlü girişimde bulunacaklarını söyledi. Putin, Sekizler Zirvesinde bu konuda bir ortak zemin bulunabileceğini belirtti. Putin Rusya'da ilk kez yapılan G-8 Sanayileşmiş Ülkeler Zirvesi'nde özellikle enerji kaynaklarının güvenliği ve salgın hastalıklarla mücadele gibi konular üzerinde durulmasını istediği biliniyordu. Ancak Orta Doğu'daki gelişmelerin zirveye egemen olması bekleniyor.

Öte yandan Arap Birliği dışişleri bakanları Kahire’de Lübnan krizini görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

Yabancılar Tahliye Ediliyor

Amerika, Fransa ve diğer ülkeler Lübnan’da yaşayan vatandaşlarını ülkeden tahliye etmeye hazırlanıyor. Amerikalı yetkililer, Lübnan’daki Amerikan vatandaşlarını Kıbrıs’a göndermeyi planladıklarını belirtti. Amerika Dışişleri Bakanlığı dün, Lübnan’daki Amerikalıları, koşulların güvenli olması halinde ülkeyi terk etmeye çağırmıştı.

Fransız yetkililer, Lübnan’dan çıkmak isteyen Fransız vatandaşlarına uçak ve gemi gönderileceğini belirtti. 1940’lara kadar Fransız mandası olan Lübnan’da binlerce Fransız yaşıyor. İtalya da bölgedeki vatandaşlarını çıkarmaya başladı. İsrail hava saldırıları nedeniyle Beyrut’tan uluslararası uçak seferleri iptal edilmiş durumda.

XS
SM
MD
LG