Erişilebilirlik

Bakü Tiflis Ceyhan Açılıyor


Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın son durağı olan Ceyhan'a petrolün ulaşması nedeniyle yapılacak tarihi açılışa, Gürcistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanları ile 32 ülkeden başbakan yardımcısı, bakan veya bakan yardımcısı katılıyor. Amerika’dan ise, Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza törende hazır bulunacak.

Ankara’da, Enerji ve Dışişleri Bakanlıklarında görüşmeler yapan Bryza, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru hattının bir başarı olduğunu ve Rusya ile bu alanda düşmanlık değil, rekabet istediklerini söyledi. Rusya’yı atlayarak Kazak ve Türkmen doğalgaz ve petrolünü Avrupa’ya taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı 25 Mayıs 2005 tarihinde açılmıştı.

Hazar petrolünü batıya taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesinin son ayağı olan Adana’nın Ceyhan ilçesinde yapılacak açılışa katılmak üzere Türkiye’ye gelen devlet başkanları ve hükümet temsilcileri onuruna, bu akşam Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla Çırağan Sarayı'nda bir akşam yemeği veriyor. Sezer, yemek öncesinde Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ayrı ayrı bir araya geldi. İstanbul’a giden önemli konuklar arasında İngiltere Başbakan Yardımcısı John Prescott’ta var.

Bu arada, Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının açılışı için geldiği Türkiye’de dün Kıbrıs, terör örgütü PKK ile mücadele, Filistin’deki gelişmeler gibi konularda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadele ve Kıbrıs gibi konulara daha çok öncelik verdiğine ilişkin yorumların hatırlatılmasına karşılık, iyi bir müttefik olarak Amerika'nın da bu konulara önem verdiğini belirten Bryza, ancak konuları önemlerine göre sıralamanın zorluğuna da işaret etti. Türkiye ile Amerika'nin Filistin'deki son gelişmelere ilişkin görüşlerinin farklı olduğu yorumunun yapılması üzerine Bryza, aynı amaçları paylaşmanın, illa ki aynı görüşleri savunmak anlamına gelmediğini kaydetti. Bryza, Türkiye ile Amerika'nın politikalarının birbirlerini tamamladığı ve iki ülkenin birbirine yardımcı olduğu mesajı verdi.

Amerikalı yetkili, Kıbrıs'ta her iki tarafla da görüşmeler yapacağını söyleyerek, iki tarafın liderlerinin bir araya gelmesinin ve son gelişmelerin olumlu olduğunu kaydetti. Bryza, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının açılış törenine katılmasının ardından gelecek hafta başında her iki tarafta da nabız yoklamak için Kıbrıs'a ardından da Yunanistan’a gidecek.

XS
SM
MD
LG