Erişilebilirlik

Türk Kökenli Amerikalı Politikacı: Osman Bengür


Amerika’da Kasım ayında yapılacak seçimler için adaylık mücadelesi başladı. Bu yıl Maryland eyaletinden, Demokrat Parti adayı olarak Temsilciler Meclisi'ne girmek için yarışanlar arasında tanıdık bir isim var: Osman Bengür.

Amerika doğumlu bir Türk olan Bengür yıllardır siyasetin içinde. Orta ve lise eğitimini Maryland’da tamamladıktan sonra, sırasıyla Amerika’daki Princeton ve İngiltere’deki Cambridge üniversitelerinde yüksek öğrenim gören Osman Bengür, Amerika’nın Maine eyaletinde çalışma hayatına atıldı. Uzun süre, eyalet yönetiminde, üst düzey görevlerde bulunan Bengür, vali Joe Brennan’ın kampanyasında aktif görev aldı.

Kısaca "Oz" diye tanınan Osman Bengür bu yıl Kasım ayında yapılacak seçimlerde Maryland eyaletinin üçüncü seçim bölgesinden adaylık için yarışıyor. Eyaletin en büyük kenti Baltimore’u içine alan bu bölge, Demokrat Parti’nin güçlü olduğu bir yer. Osman Bengür, bu bölgede Demokrat Parti adayı olabilmek için Yunan asıllı bir Amerikalıyla yarışıyor: John Sarbanes. Yunan asıllı Demokrat Partili Senatör Paul Sarbanes'in oğlu olan John Sarbanes, adaylık için yapılacak ön seçimde, Osman "Oz" Bengür'ü çok zorlayacak gibi görünüyor.

Geçenlerde başkent Washington’da Türk ve Türk kökenli taraftarlarıyla biraraya gelen Osman Bengür, kampanyası için destek aradı. Toplantıya katılanlar arasında tanıdık bir isim de vardı: Ahmet Ertegün. Ertegün mikrofonlarımıza şunları söyledi:

"Amerika’da biliyorsunuz çok güç böyle bir yarışmaya girmek... Elimizden geleni yapıyoruz yardımcı olmak için. Ama onun bu yarışa girmesi bütün buradaki Türkler için çok mühim bir şey. Ve inşallah devam eder, muvaffak olur ve bizim de bir sesimiz olur Amerikan Kongresi’nde."

Osman Bengür’ün annesi 1920’li yıllarda Amerika’ya göçen bir Türk ailenin kızı. Babası ise 1940’lı yıllarda yüksek öğrenim için gelmiş Amerika’ya. İlginç bir rastlantı: Bengür’ün annesiyle babasının nikahını, o zamanlar Washington büyükelçisi olan Ahmet Ertegün’ün babası kıymış. Annesinin halen yaşadığını ve şu anda bir proje için İstanbul’da olduğunu söyleyen Bengür, Kongre adaylığı hakkında ise şu bilgileri veriyor:

"Aday olduğum bölgede yaklaşık 600 bin kişi yaşıyor. Bu da en az 100 bin seçmen anlamına geliyor. Seçimde başa baş bir mücadele bekliyoruz. Çünkü adaylığımı koyduğum sandalye için şu anda yarışanlar arasında şu anda Kongre üyesi olan kimse yok. Buna ‘açık sandalye’ deniliyor. Çünkü aday olanların hepsi yeni. Bu yüzden de şansımın oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum."


Osman Bengür rakiplerinin zorlu olduğuna da değinerek Eylül ayındaki önseçimin iki aday arasında geçeceğine inandığını belirtiyor. Bengür şöyle konuşuyor:

"Çok güçlü adaylara karşı yarışıyorum. Bunlardan biri de Paul Sarbanes’in oğlu John. Ve inanıyorum ki, bu ön seçim ikimizin başabaş yarıştığı bir mücadeleye dönüşecek."

Osman Bengür’ün Kasım ayındaki Kongre seçimlerine katılabilmesi için öncelikle 12 Eylül’deki ön seçimi kazanması gerekiyor. Bengür’ün kampanyasında, üzerinde durduğu konularsa, Irak savaşı ve izlenen yanlış politika, sosyal güvenlik ve sağlık alanlarında yapılması gerekenler reformlar.

Bengür'ün kampanyasıyla ilgili daha fazla bilgiye www.ozbengur.com internet adresinden ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG