Erişilebilirlik

Almanya Bush'u Ağırlamaya Hazırlanıyor


Başkan Bush, Rusya'nın St. Petersburg kentinde, 15 Temmuz'da yapılacak G-8 zirvesi öncesinde Almanya'yı ziyaret edecek.

Bush'un ziyareti sebebiyle Almanya'da çok sıkı güvenlik önlemleri alınıyor.

Başkan Bush, Dünya Futbol Şampiyonası sonrasında Almanya’yı ziyaret ederek ülke gündemine damgasını vuracak.

Almanlar halen dört hafta boyunca ülkeye bambaşka bir hava veren, üstelikte milli takımın üçüncülüğüyle başarı ile sonuçlanan kupanın sarhoşluğu ve yorgunluğu içindeler. O açıdan Bush’un ziyareti kamuoyunu hem tekrar siyasete yönlendirecek hem de kupa sonrası da bir yaşamın olduğunu hatırlatacak.

Bush’un ziyareti özellikle eski Doğu Almanya kökenli Alman başbakanı için özel bir anlam taşıyor. Merkel Bush’u kendi seçim bölgesinde konuk ederken, böylece bir Amerikan başkanı ilk kez eski Doğu Alman topraklarına da adım atmış olacak.

Bush’un ziyaret edeceği Stralsund bölgesi, Baltık Denizi’nde ve geleneksel olarak Almanya’nın en sevilen ve gözde tatil bölgelerinden biri. Bölge halkı balıkçılık ve deniz ticareti ile uğraşıyor. Stralsund’un bağlı bulunduğu eyalet Mecklenburg-Vorpommern ise eski Prusya ve ardından da eski Doğu Almanya’nın tahıl ambarı olarak biliniyor.

Bush’un ziyareti bölge için belkide son onyılların bir doruk noktası. Nitekim Bush’un uçağı Air Force One´in ineceği Rostock Havaalanı’nda hazırlıklar haftalar önce başladı. İlk ve son olarak bir devlet zirvesine 1997 yılında Hollanda kraliçesi Beatrix ve prens Claus’un uçaklarının inmesiyle ev sahipliği yapan havalimanına bu kez tarihinde ilk kez bir Boeing 747 iniş yapacak, o yüzden iniş pisti uzatıldı.

Bush ve beraberindeki Dışişleri Bakanı Condolezza Rice 12 Temmuz akşamı burada eyalet Başbakanı Harald Ringstorff tarafından karşılandıktan hemen sonra helikopterle Almanya’nın en lüks oteli sayılan Heiligendamm kasabasındaki Kempinski Grand Hotel’e geçecek.

Ertesi sabah başbakan Merkel’le bir araya gelecek olan Bush, Merkel’in 1990 yılından bu yana sürekli olarak milletvekili seçildiği bölgedeki Hansestadt ve Trinwillershagen köylerine gidecek. İkili burada hem kendi aralarında hem de bölge halkıyla toplantılar yaptıktan sonra, akşam yemeğini eski Doğu Almanya döneminde ülkenin örnek köyü olarak lanse edilen Trinwillershagen’de yiyecekler. Bize ulaşan bilgilere göre, hava koşullarının uygun olması durumunda iki lidere bir çiftliğin bahçesinde bölgenin geleneksel yemeği olan domuz kızartması sunulacak. Bush geceyi Heiligendamm’da geçirdikten sonra 14 Temmuz sabahı G 8 zirvesine katılmak üzere St. Petersburg’a uçacak.

Bu arada ABD Başkanı George W. Bush'a karşı savaş karşıtları tarafından gerçekleştirilmek istenen gösteri ve toplantılar belediye tarafından sınırlandı. Bush'un ziyareti dolayısıyla Stralsund ve çevresinin tam anlamıyla "olağanüstü hal bölgesi" ilan edilmesi bekleniyor. Ziyaret sırasında çoğu başka bölge ve kentlerden gelen toplam 12 bin polis görevlendirilecek. Stralsund'a giriş ve çıkışlar tamamen kontrollü yapılacak. Kent üzerinde uçuşlar yasaklanırken, Stralsund'daki limanlar da trafiğe kapatılacak. Stralsund sakinleri bu tarihlerde arabayla kente giremiyecekler, bir tatil beldesi olan kentteki oteller müşterilerinin isimlerini güvenlik birimlerine aktaracaklar.

Öte yandan ziyaretin maliyeti konusundaki tartışma da büyüyor. Alman Polis Sendikası ziyaretin maliyetinin yaklaşık 20 milyon euro civarında olacağını belirtti. Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti İçişleri Bakanı Gottfried Timm ise Bush'un ziyaretinin masrafının 12 milyon euroyu aşacağına inandığını söyledi ve Alman federal hükümetinin tüm masrafları üstlenmesini istedi. Hükümet ise bunun eyaletin sorunu olduğunu belirterek söz konusu talebi red etti.
XS
SM
MD
LG