Erişilebilirlik

Almanya'da Koalisyon Zor Günler Yaşıyor


Almanya’da sağlık sisteminde reform koalisyon partilerinin arasını açtı. Hristiyan Birlik Partisiyle Sosyal Demokratlar arasındaki gerilim Dünya Futbol Şampiyonası’nın son günlerinin sarhoşluğunu yaşayan Alman kamuoyunda şok etkisi yarattı.

Almanya’da koalisyon içinde sert rüzgarlar esiyor. Sosyal Demokrat Parti’den bazı politikacılar Merkel´i eleştiri yağmuruna tutarken Birlik partilerinden gelen tepkiler de yenilir yutulur gibi değil. Altı aydan fazla bir zamanı geride bırakan koalisyonda birdenbire su yüzüne çıkan gerginlik ve artan çatlak sesler, birlikteliği koparma noktasına kadar getirebilecek boyutta.

Geçtigimiz yılki genel seçimlerden sonra Kasım ayında uzun pazarlıklar sonrası kurulan Birlik partileri - SPD koalisyonu, icraata başladığından beri sürekli uyumlu ve mutlu bir çift görünümü vermeye çabaladı. Hatta Schröder’in siyasetten çekilmesi, ardından Müntefering’in genel başkanlığı bırakması, onu izleyen Platzeck’in koltuğu ısıtmadan yerini Beck´e devretmesi gibi SPD içinde yaşanan büyük çalkantılar da koalisyona çok yansımadı. Ancak hükümetin en önemli projelerinden biri olarak lanse edilen sağlık sistemi reformu, Hıristiyan Birlik - Sosyal Demokratların arasını aniden açıverdi. Bu konu hükümetin kuruluş aşamasında da sıkıntılı maddelerden biriydi. Sosyal Demokratlar sağlık sistemindeki açığı kapatmak için vergi gelirlerinden yararlanmayı öneriyor, muhafazakarlar buna karşı çıkıyordu.

Geçen haftasonu varılan uzlaşma vatandaşın sağlık sigortalarına ödediği payda, gelecek yıldan itibaren geçerli olmak üzere binde 5 artış öngörüyor ve uzun vadeli hedef belirlemediği, sadece vatandaşın cüzdanına yeni yük eklediği için de sosyal demokratların hiç hoşuna gitmiyor.

Nitekim SPD meclis grup başkanı Struck, Merkel´in reformla ilgili kendi partisine söz geçiremediğini, cesaretsiz hareket ettiğini ileri sürdü ve kendilerine verdiği sözü tutmadığı iddaasında bulundu. Partinin ağır toplarından Johannes Kahrs’da liderlik konusunda Merkel´in zaafları olduğunu ileri sürdü ve “balık baştan kokar” ifadesini kullandı.

SPD kanadından birbiri ardına yükselen bu sert açıklamalara Birlik partilerinden cevap gecikmedi. Genel sekreter Markus Söder tartışmaları başlatan Peter Struck´u Alman siyasi jargonu için çok sert sayılabilecek bir şekilde ‘çenesini tutmayı öğrensin’ şeklinde hedef aldı. Birlik partileri meclis grup başkanı Bosbach´da bugüne damgasını vuran açıklamayı yaptı: “Koalisyona bu şekilde devam edilemez”. Dünya Kupası nedeniyle son dört hafta boyunca siyasetten neredeyse kopan kamuoyu bu sürpriz gelişmeler yüzünden şaşkına dönerken, gerilim “Hristiyan Birlik - Sosyal Demokratların ortaklığı sona mı eriyor?” sorusu akla getiriyor. CDU yönetim kurulu üyesi Bülent Arslan ´a göre böyle bir tehlike ‘henüz’ yok.

SPD kanadında da aynı görüş hakim keza SPD´den son seçimlerde Federal Parlamentoya aday olan Ahmet Iyidirli de koalisyonun bu aşamada parçalanmasını beklemiyor.

Berlin’in siyasi kulislerindeki genel kanı da koalisyonun kısa vadede parçalamayacağı ve Dünya Futbol Şampiyonası’nda oluşan olumlu havayı kendine çekmeye çabalayacağı yönünde. Ancak bu tartışmaların koalisyonu sarstığı ve imajına ağır yara verdiği de bir gerçek.

XS
SM
MD
LG