Erişilebilirlik

5 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


New York Times Kuzey Kore’nin bütün uyarılara rağmen füze denemesinde bulunmasını, bu ülkenin oluşturduğu tehlikeyi göstermesi bakımından önemli buluyor. Ancak gazete, buna rağmen Washington’un aşırı tepki göstermemesi ve müzakereleri zorlaması gerektiği görüşünde.

"Washington elbette pazarlık masasına koşarak Kuzey Kore’nin bu kötü niyetli tavrını ödüllendirmemelidir. Ancak, görüşmelerin daha ihtiyatlı bir biçimde yeniden başlatılması Amerika’nın çıkarınadır. Kuzey Kore, bir gün gerçekten de Pasifik’i geçecek bir füze yapabilir. Bu gerçekleşmeden önce, böyle bir tehdidi bertaraf edecek bir diplomatik girişim, doğru bir yaklaşım olur."

Los Angeles Times küresel ticaretin liberalleştirilmesi amacıyla yürütülen Doha görüşmelerinde bir uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor ve bu durumdan, yoksul ülkelerin tarım ürünlerine karşı korumacı önlemleri sürdürmekte direnen zengin ülkeleri sorumlu tutuyor. Amerika’nın tarımsal destek politikalarını da eleştiren gazete, Washington’un tek yanlı olarak sübvansiyonlara son vermesini istiyor.

"Sübvansiyonları kaldırmak ve tarım ürünlerindeki gümrük vergisini azaltmak Amerikan ekonomisini canlandıracak, israfı azaltacak ve üçüncü dünya ülkelerindeki çiftçilerin yoksulluktan kurtulmasına yardımcı olacaktır. Washington’un korumacı tarım politikalarından vazgeçmek için isteksiz davranması ve bunun için diğer ülkelerin de korumacı politikalardan vazgeçmesi şartını öne sürmesi utanılacak bir durumdur."

Christian Science Monitor, Anayasa mahkemesinin terör zanlılarının özel askeri mahkemelerde yargılanamayacağı yönündeki kararından sonra, Bush yönetiminin Kongreyle birlikte bu konuda yeni bir düzenlemeye gitmesi gerektiğini hatırlatıyor. Gazete, Kongrenin hem uluslar arası sözleşmelere ve Anayasaya saygılı, hem de terörle savaşın gereklerine uygun bir yasa hazırlaması gerektiğini vurguluyor.

"Amerika’nın adalete bağlılığı konusundaki imajı, Bush’un Guantanamo’daki uygulamaları nedeniyle zarar gördü. Şimdi Kongre savaşla adalet arasındaki ince çizgiyi yeniden tanımlayarak bu imajı düzeltebilir. Hiç şüphesiz, yapılacak yeni düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi de gözden geçirecektir."

Boston Globe yazarlarından Jeff Jacoby ise, Başkan Bush’u diktatör gibi davranmaya çalışmakla suçluyor. Bush’un yasama, yürütme ve yargı arasındaki dengeleri, yürütme lehine bozmaya çalıştığını savunan yazar, Amerikan tarihinden örnekler vererek Bush’un da sonunda kendi yetkileriyle yetinmeye razı olacağını savunuyor.

"İster beğenin ister beğenmeyin, mevcut sistem içinde karar verici mercii, başkan değil, yasamadır. Bush, zorla bu yetkileri kullanmaya çalışıyor ama bir noktaya kadar gidebiliyor."

XS
SM
MD
LG