Erişilebilirlik

Kuzey Kore Füze Denemesi Yaptı


Kuzey Kore, uluslararası çağrıları dinlemeyerek aralarında uzun menzilli bir füzenin de bulunduğu altı füzeyi denedi. Uzun menzilli füzenin fırlatılışı başarısızlıkla sonuçlanırken, kısa menzilli füzeler Japon denizine düştü.

Amerika Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelerde Amerika’yı temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Christopher Hill’in konuyu diğer taraflarla görüştüğünü bildirdi. Hill’in bugün bölgeye gitmek üzere Washington’dan ayrılması bekleniyor.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi durumdan Başkan Bush’un bilgilendirildiğini, Pyongyang’ın attığı adımın tahrik olduğunu ve ancak şu anada Amerika’yı tehdit etmediğini belirtti. Güney Kore bakanlar kurulu konuyu görüşmek üzere toplandı.

Amerika ve Japonya füzeleri denememesi için Kuzey Kore’yi uyarmıştı. Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı ise geçen hafta, ülkeye yönelik bir saldırıya nükleer silahlarla karşılık verileceği tehdidinde bulunmuştu.

Güvenlik konseyi Toplantıya Çarıldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kuzey Kore’nin füze denemesini görüşmek üzere bugün toplanıyor. Konsey’in dönem başkanı Fransa Büyükelçisi Jean Marc de la Sabliere, toplantı çağrısının Japonya’dan geldiğini açıkladı.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Bolton, Konsey’in 15 üyesiyle acil temaslarda bulunduğunu açıkladı. Kuzey Kore’yi diplomatik kanallardan protesto eden Japonya, ayrıca ekonomik yaptırımlar uygulamayı da düşünüyor.

Avustralya Başbakanı John Howard denemeleri, hem Kuzey Kore’nin hem de tüm bölgenin zararına bir gelişme, diye niteledi. Kuzey Kore’nin en yakın müttefiki olan Çin, denemeleri kınamadı.

XS
SM
MD
LG