Erişilebilirlik

Saakaşvili Washington'da


Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, Başkan Bush’la görüşmek üzere Washington’a geldi.

Çarşamba günü yapılacak görüşmede Gürcistan’da demokratikleşme, enerji güvenliği ve ülkedeki ayrılıkçı çatışmaların çözüme ulaştırılması konularının ele alınması bekleniyor.

Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları Gözlem Örgütü, Başkan Bush’tan, Saakaşvili’yle görüşmesi sırasında, Gürcistan’daki hapishane koşulları, tutuklulara muamele, polisin tutumu ve bağımsız yargıya müdahale gibi konuları gündeme getirmesini istedi.

Bu arada Gürcistan Savunma Bakanı parlamentoyu Güney Osetya ve Abhazya’daki barışgücü askerlerini bir an önce geri çekmesi için Rusya’yı kesin dille uyarmaya çağırdı.

Gürcü televizyonunda konuşan Bakan, ülkenin böyle bir dönemde birlik olması gerektiğini ve Rusya’nın, bu iki tartışmalı bölgeyi ilhak etmesine asla izin vermeyeceklerini belirtti.

Bazı Avrupalıların Rusya’ya ödün verilmesi yönünde telkinlerde bulunduğunu söyleyen bakan, “Batılı ülkelerin Gürcistan-Rusya ilişkileri hakkında ne düşündükleri bizi hiç ilgilendirmiyor” şeklinde konuştu.

Rusya 1990’ların başında Gürcistan’dan ayrılan bölgeye barış gücü askerleri göndermişti. Ancak, Gürcistan Güney Osetya ve Abhazya’da varlığını sürdüren Rusya’yı, bu iki bölgeyi ilhak etmeye çalışmakla suçluyor.

Konunun Saakaşvili-Bush görüşmesinde de gündeme gelmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG