Erişilebilirlik

İsrail Güç Kullanacak


İsrail başbakanı Ehud Olmert, askerin kaçırılmasından sorumlu herkese kuvvet kullanma tehdidinde bulundu.

Olmert, birkaç aydan beri Gazze’den atılan füzelere hedef olan Sderot kasabasında konuştu.

İsrail başbakanı ülkesinin şantaja boyun eğmeyeceğini ve ne zaman öldürücü darbe indireceğini gayet iyi bildiğini söyledi.

İsrail, askerin kaçırılmasından Suriye ve Şam’daki Hamas liderlerini sorumlu tutuyor. Geçen hafta İsrail savaş uçakları Suriye devlet başkanı Beşar Esad’ın yazlık sarayının üzerinde uçmuştu.

Bu arada İsrailli askeri kaçıran Filistinli militanların İsrail hükümetine tanıdığı süre bu sabah doldu.

Militanlar askerin hayatı karşılığında İsrail cezaevlerindeki BİN kadar Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını istiyordu.

İsrail hükümet sözcüsü, 25 Haziran’da kaçırılan askerin hayatta olduğundan ve birkaç gün önce Filistinli bir doktor tarafından muayene edildiğinden haberdar olduklarını açıkladı.

Militanların Tanıdığı Süre Doldu

Filistinli militanların kaçırdıkları asker karşılığında İsrail’in 1000 mahkumu serbest bırakmaları için verdiği süre sona erdi. Arabulucu Mısır heyetiyle de görüşmeleri durduran militanlar bundan sonra olacaklardan İsrail sorumludur ama şimdilik askeri hayatta tutacağız açıklaması yaptılar.

Öte yandan Türkiye Gazze krizinde arabuluculuk yapacak. ABD ziyaretinde konuyu gündeme getirecek olan Abdullah Gül, bölgede normale dönülmesi için elimizden geleni yapacağız dedi.

Sabah saatlerinde kuzey Gazze’deki Bey Hanun bölgesine giren İsrail tankları burayı yoğun top ateşine tutmaya devam ediyor.

Dün gece İslam Üniversitesini bir kere daha vuran İsrail hava kuvvetleri şimdilik uçuşlarını durdurmuş durumda.

Bet Hanunda sabahtan bu yana çatışmaları izleyen gazeteciler de bir ara İsrail kurşunlarına hedef oldu. Aralarında Türk gazetecilerin de olduğu gruba İsrail askerleri 300 metreden ateş açtı. Yabancı gazeteciler cemiyeti, binada gazetecilerin olduğunun bilindiğini ve olayı kınadıklarını açıkladı.

Filistin başbakanı İsmail Haniye militan gruplara bir çağrı yaparak görüşmelere geri dönmelerini istedi. Askerin öldürülmemesini de söyleyen Haniye “Filistin halkının çıkarları için görüşmelere dönün” çağrısı yaptı.

İsrail başbakanı Ehud Olmert ise Filistinli militan grupların kassam füzelerine maruz kalan Siderot kentini ziyaret etti. Olmert buradaki basın toplantısında askerimizi evine döndüreceğiz dedi.

Bu arada kaçırıp öldürdükleri yerleşimci Alıyahu Asheri hakkında bir basın toplantısı yapan Filistinli militan gruplar Filistin yönetimi lideri Mahmut Abbas’a sert çıktı.

Yerleşimcinin bulunması için Filistin polisinin İsrail ile işbirliği yaptığını ve polisin yerleşimciyi bulmaya çok yaklaştığını söyleyen militanların sözcüsü Ebu Yusuf, yerimiz belli olacaktı o nedenle ölüm emrini verdik dedi.

Ebu Yusuf Mahmut Abbas’a da uyarıda bulunarak Filistin polisinin İsrail ile işbirliğine bir an evvel son vermesini söyledi.

Son olarak Filistinli militanlarca kaçırılan asker Gılad Shalit’in babası militanlara bir mesaj göndererek oğlunun yaşadığına dair bir kanıt istedi. Filistinli gruplardan bu isteğe henüz bir çağrı gelmedi.

İsviçre'den İsrail'e Suçlama

İsviçre, İsrail’i, Gazze’deki Filistin halkını toplu şekilde cezalandırmakla suçladı.

İsviçre dışişleri bakanlığı, İsrail’in Gazze’de güç kullanarak uluslararası hukuku ihlal ettiğini savundu. Bakanlık,­ kaçırılan askeri bulmak isteyen İsrail’i uluslararası sözleşmelere saygı duymaya çağırdı.

İsviçre dışişleri bakanlığı, İsrail’in operasyon sırasında Gazze’de bir elektrik santralini bombalamasını, Hamas hükümeti üyeleri ve milletvekillerini tutuklamasını eleştirdi. Bakanlık İsrail’i Filistinlilere karşı “oransız kuvvete başvurmakla” suçladı.

İsviçre dışişleri bakanlığı açıklamasında, İsrail askerinin serbest bırakılması çağrısı da yapıldı.

XS
SM
MD
LG